Noi ajutoare europene pentru fermieri
Parlamentarii europeni au majorat sprijinul pe care țările Uniunii îl pot plăti fermierilor și IMM-urilor agroalimentare, în contextul crizei de COVID-19.
Gabriela Mitrovici, 24.06.2020, 13:30
Parlamentarii europeni au majorat sprijinul pe care țările Uniunii îl pot plăti fermierilor și IMM-urilor agroalimentare, în contextul crizei de COVID-19. Sumele vor fi decontate din Fondul de dezvoltare rurală al Uniunii Europene.
Măsura de urgență, aprobată, vineri, de deputaţii europeni, va permite statelor membre ale Uniunii să utilizeze fondurile europene rămase în programele lor de dezvoltare rurală pentru a plăti o sumă forfetară unică sub formă de compensație pentru fermierii și micile întreprinderi rurale afectate în mod deosebit de criza COVID-19. Acest sprijin specific pentru asigurarea de lichidități din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală este menit să sprijine continuarea activității în sectorul agroalimentar.
Măsura de urgență a fost propusă de Comisia Europeană ca parte a unui pachet mai amplu care să-i ajute pe agricultori să facă față efectelor pandemiei. Pentru a asigura aprobarea rapidă, Comisia pentru agricultură a cerut ca propunerea să fie votată direct în plenul Parlamentului prin procedura de urgență. Deputații au decis să aducă îmbunătățiri textului prin aprobarea de amendamente pentru a crește plafonul sumelor care urmează a fi distribuite și a oferi autorităților naționale mai mult timp pentru acordarea sprijinului.
Astfel, compensația care poate fi plătită celor mai afectați fermierii ajunge până la 7.000 EUR, cu 2.000 EUR mai mult decât a propus Comisia Europeană. Plafonul pentru sprijinul acordat IMM-urilor agroalimentare rămâne la nivelul de 50.000 EUR, în conformitate cu propunerea inițială a Comisiei.
Suma de finanțare a măsurii de sprijin sub formă de lichidități va fi limitată la 2% din pachetul financiar al Uniunii pentru programele de dezvoltare rurală din fiecare stat membru, în creștere față de procentul de 1% propus inițial de Comisia Europeană.
Deputații au decis, de asemenea, să acorde mai mult timp statelor membre pentru acordarea sprijinului. A fost astfel prelungit până la 30 iunie 2021 termenul pentru efectuarea plăților (în loc de 31 decembrie 2020), iar cererile de sprijin vor trebui aprobate de autoritățile competente înainte de 31 decembrie 2020.
Proiectul de regulament, sub forma aprobată de deputați și agreată informal de statele membre, va fi înaintat Consiliului spre aprobare finală. Odată aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu, noul act legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare imediat după aceea.