Noi ajutoare de stat aprobate de Comisia Europeană pentru România
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat destinată României, în valoare de 935 de milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru sprijinirea IMM-urilor și a anumitor întreprinderi mari, afectate de pandemia de coronavirus
Gabriela Mitrovici, 01.09.2020, 10:35
Sprijinul public va lua forma unor subvenții directe pentru capital circulant și investiții în producție și va fi cofinanțat prin Fondul european de dezvoltare regională. Măsura se va adresa întreprinderilor mici și mijlocii și anumitor întreprinderi mari care au legătură cu IMM-urile eligibile, care au avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus.
Obiectivul schemei este acela de a furniza lichidități respectivelor societăți comerciale, permițându-le astfel să își continue activitățile, să înceapă să investească și să își mențină forța de muncă. Bruxelles-ul a constatat că schema destinată României îndeplineşte condițiile prevăzute de cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat.
Astfel, până la finalul acestui an, IMM-urile vor putea accesa o schemă de garantare a creditului comercial, beneficiarii având posibilitatea de a obţine de la băncile înscrise în program finanţări de tip factoring acordate pe baza facturilor comerciale şi garantate de stat. Este vorba de un al treilea program guvernamental derulat de Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin care este susţinut accesul la finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din România – programul IMM Factor. Jumătate din costurile de finanţare şi costurile de garantare integral vor fi acoperite printr-o schemă de ajutor de stat suportată din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
Valoarea maximă a granturilor ce pot fi acordate prin această schemă de ajutor de stat este de până la 800.000 de euro per IMM, iar pentru sectoarele piscicultură, acvacultură şi agricultură granturile sunt limitate la maximum 120.000, respectiv 100.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Valoarea plafonului de garantare este de maximum cinci milioane de lei de beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanţii pentru o facilitate de factoring este de 750.000 de lei. Pot beneficia de garanţii şi ajutor de stat IMM-urile din toate sectoarele de activitate, care respectă condiţiile programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale finanţatorilor.