Monitorizarea progreselor UE în îndeplinirea obiectivelor de mediu și climă
UE își propune să măsoare progresele înregistrate în ceea ce privește obiectivele în materie de mediu și climă ale Pactului verde.
Laurențiu Văduva, 08.08.2022, 11:11
În anul 2019, Comisia Europeană adopta « Pactul Verde European », un pachet de inițiative care să ducă Uniunea Europeană la neutralitatea climatică până în 2050. A fost stabilit şi un obiectiv intermediar: până în anul 2030 va trebui să reducem emisiile poluante cu 55% faţă de nivelul anului 1990. Obiectivul « zero emisii » este înscris acum în Legea europeană a climei.
În luna mai anul acesta a intrat în vigoare cel de-al 8-lea program de acțiune pentru mediu; are obiective care se referă la reducerea emisiilor poluante, adaptarea la schimbările climatice, un model de creștere regenerativă a economiilor, reducerea la zero a poluării, refacerea biodiversității și reducerea consecințelor activităţilor umane asupra mediului şi climei.
Acum, Uniunea Europeană își propune să măsoare progresele înregistrate în aplicarea obiectivelor în materie de mediu şi climă, iar Comisia a prezentat recent o listă de indicatori principali pentru monitorizarea acestor progrese.
Vor fi monitorizate, de exemplu, cantităţile de gaze cu efect de seră emise şi sursele acestora, modul de folosire a terenurilor, extinderea fermelor ecologice, pierderile economice generate de schimbările climatice, impactul secetei asupra ecosistemelor, consumul de materii prime pe cap de locuitor, cantităţile de deşeuri şi rata reciclării acestora, nivelul de poluare a aerului şi apelor, numărul deceselor premature din cauza microparticulelor din aer, consumul de energie şi cota provenită din surse regenerabile, proporţia de autobuze şi trenuri în transportul terestru, eliminarea treptată a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, emisiile de certificate verzi, nivelul inovaţiilor în mediu şi climă şi multe altele.
Acest nou cadru de monitorizare urmărește să promoveze transparența și să îi informeze pe europeni cu privire la impactul politicii Uniunii Europene în domeniul climei și al mediului.
Progresele înregistrate ar putea deschide calea pentru măsurarea sănătății economiilor și a societăților noastre şi pe baza altor indicatori decât cel mai cunoscut la momentul actual – anume Produsul Intern Brut.
Începând de anul viitor, Comisia va prezenta un raport anual privind progresele înregistrate. Acest raport va facilita un schimb anual între Comisie, statele membre și Parlamentul European. În plus, Comisia va efectua două evaluări aprofundate pe durata programului – o evaluare la jumătatea perioadei în 2024 și alta, finală, în 2029.