Modernizarea cooperării judiciare
Comisia Europeană a adoptat mai multe iniţiative pentru digitalizarea sistemelor de justiţie din Uniunea Europeană, cu scopul de a le face mai accesibile și mai eficiente.
Arina Petrovici-Matei, 17.12.2021, 08:28
În prezent, pe piața internă a Uniunii Europene, au loc numeroase litigii între cetățeni și întreprinderi la nivel transfrontalier. Iar pentru a combate criminalitatea transfrontalieră într-un mod mai eficient, este necesar ca diferitele state membre și sisteme judiciare să colaboreze. Astfel, respectivele autorități de anchetă și instanțe trebuie să se sprijine reciproc în procesul de cercetare și urmărire penală a infracțiunilor și să facă schimb de informații și de probe în mod sigur și rapid.
Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene, a subliniat că aşa cum criminalitatea nu se oprește la graniţe, nici justiția nu ar trebui să o facă. Aşa că – spune ea -, trebuie utilizate în mod optim tehnologiile digitale pentru a le oferi autorităților judiciare, cetățenilor și întreprinderilor mijloace rapide și sigure de schimb de informații. Acest lucru este esențial pentru facilitarea și accelerarea accesului la justiție – consideră Věra Jourová.
La rândul său, Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, a explicat că sistemele din acest domeniu trebuie să fie mai reziliente în situații de criză, pentru ca instanțele să poată funcționa în toate circumstanțele, întrucât acesta este un principiu al statului de drept. Iar dotarea sistemelor de justiție cu instrumentele adecvate poate sprijini acest obiectiv – a insistat Didier Reynders.
Amintim că, în decembrie anul trecut, Comisia Europeană a adoptat o serie de inițiative de modernizare a sistemelor de justiție ale blocului comunitar, propunând un set de măsuri în vederea continuării digitalizării, atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii. Prin acele instrumente de justiție electronică se urmărea oferirea unui sprijin suplimentar statelor membre pentru ca sistemele lor naționale să progreseze către era digitală și îmbunătățirea cooperării judiciare transfrontaliere între autoritățile competente la nivel comunitar. Inițiativele de acum vizează transformarea electronică a interacțiunilor dintre autoritățile din domeniul justiției, valorificând eficiența instrumentelor de comunicare moderne în situațiile în care procedurile civile și penale, acțiunile de combatere a terorismului și anchetele în general impun acest lucru.