Miniștrii europeni cer un cadru juridic adecvat pentru tranziția la economie verde și digitală
Miniștrii europeni ai economiei solicită un cadru juridic adecvat pentru tranziția la economie verde și digitală și pentru sporirea competitivității industriale.
Gabriela Mitrovici, 25.11.2020, 08:31
Miniștrii economiei din ţările membre ale Uniunii Europene au discutat, săptămâna trecută, prin videoconferință, despre modul în care se poate valorifica la maximum planul de redresare al Uniunii pentru a realiza o industrie europeană mai dinamică, mai rezilientă și mai competitivă, prin investiții în tranziția verde. Discuțiile au avut ca punct de plecare concluziile adoptate de Consiliu la 16 noiembrie prin procedură scrisă. Acestea ar trebui să servească drept contribuție a Consiliului la lucrările pregătitoare ale Comisiei pentru actualizarea Noii strategii industriale pentru Europa.
Peter Altmaier, ministrul federal german al economiei și energiei, consideră că O industrie a Uniunii competitivă și rezilientă în cadrul unei piețe unice mai integrate și pe deplin funcționale va reprezenta coloana vertebrală a redresării noastre în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Asta înseamnă să depunem eforturi pentru a realiza și a asigura cel mai adecvat cadru juridic pentru o tranziție rapidă, justă și durabilă către o economie verde și digitală, precum și să instituim măsuri de stimulare adecvate, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru orientarea tehnologică către un viitor competitiv, a mai spus oficialul german.
Comisia și-a confirmat intenția de a actualiza Noua strategie industrială pentru Europa astfel încât să țină seama de lecțiile învățate în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, cum ar fi necesitatea de a reduce dependența Uniunii de cererea și oferta externă în sectoarele strategice și pentru materiale strategice, precum și de a creşte investițiile în tranziția verde și cea digitală în ceea ce privește inovarea tehnologică și digitală.
Miniștrii au împărtășit pe larg opinia potrivit căreia tranziția verde a industriei Uniunii este o condiție prealabilă pentru realizarea neutralității climatice și a altor obiective climatice. Actualizarea anunțată a Noii strategii industriale pentru Europa ar trebui, prin urmare, să încurajeze mai multe investiții în inovarea durabilă, verde și digitală, precum și o mai bună cooperare paneuropeană în domeniul tehnologiilor esențiale durabile și verzi, pentru ca aceasta să devină o poveste de succes.