Mini-summit UE pe tema migraţiei
Mini-summitul european privind migraţia la care au participat 16 state membre ale Uniunii Europene, duminică, la Bruxelles, s-a încheiat cu progrese în vederea ajungerii la un acord la Consiliul European de săptămâna viitoare.
Gabriela Mitrovici, 26.06.2018, 10:18
Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel au cerut duminică, la Bruxelles, în cadrul unui mini-summit european privind migraţia, la care au participat 16 state membre ale Uniunii Europene, acorduri între mai multe ţări privind provocările migraţiei pentru a evita lipsa de consens care paralizează Uniunea.
Reuniunea informală de la Bruxelles nu a dus la nici o acţiune concretă, dar a fost utilă, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron: Mă bucur că am reuşit să avem o privire de ansamblu şi am analizat soluţii externe, adică de protejare a frontierelor, dar şi interne. Acesta este singurul mod de a trata această criză a migraţiei, care se menţine şi astăzi, dar care şi-a atins apogeul în 2015. Şi care este o criză politică, trebuie să spunem, legată de conjuncturi diferite din mai multe ţări. Mă mai bucur şi pentru că aceste discuţii ne-au permis în special să excludem soluţii care nu sunt conforme cu valorile noastre; cum ar fi strategiile de suprimare sau cele care încalcă norme de drept internaţional sau comunitar. În plus, s-a discutat şi s-a ajuns la un prim acord asupra unei soluţii europene comune atât externă, cât şi internă, care va fi construită numai pe baza cooperării dintre statele membre, fie că este vorba de o cooperare a celor 28, fie între mai multe state care decid să lucreze împreună.
Şi cancelarul german Angela Merkel a subliniat faptul că toate statele membre ale Uniunii Europene doresc reducerea migraţiei ilegale. Merkel şi Macron au subliniat în special necesitatea de a aborda problema mişcărilor secundare, adică a solicitanţilor de azil care se deplasează în interiorul Ununii, în loc să rămână în ţara prin care au intrat şi să aştepte decizia care se ia în cazul lor.
În schimb, Italia a prezentat un plan prin care încearcă să rupă legătura între ţara care salvează migranţi şi cea obligată să proceseze cererile de azil. Conform regulilor actuale ale Uniunii, o ţară membră are responsabilitatea de a procesa cererile de azil ale tuturor noilor veniţi, ceea ce pune o presiune enormă asupra statelor mediteraneene, în special asupra Italiei şi Greciei. De aceea, Roma solicită să fie stabilită o cotă de migranţi economici pentru fiecare ţară membră.
În acest climat tensionat, Bulgaria, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a lansat propunerea amenajării unor centre pentru primirea migranților în afara teritoriului Uniunii. Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru refugiați, Dimitris Avramopoulos, a anunțat că nu este în favoarea creării unui Guantanamo Bay pentru refugiați.