Migrația, o provocare ce impune un răspuns la nivel european
Liderii Uniunii Europene au decis să combată mai ferm migraţia ilegală, prin întărirea infrastructurii la graniţele externe ale Uniunii Europene.
Luminița Voinea, 14.02.2023, 08:21
Migrația reprezintă o provocare pentru Europa, ce impune un răspuns la nivel european, se arată în concluziile Reuniunii Extraordinare a Consiliului European, care a avut loc săptămâna trecută. Frontierele trebuie să fie gestionate. Vom acţiona pentru a ne consolida frontierele externe şi pentru a preveni migraţia neregulamentară, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după încheierea reuniunii.
Șefii de stat şi de guvern din UE au solicitat Comisiei mobilizarea imediată de fonduri şi mijloace substanţiale pentru a sprijini statele membre în consolidarea capabilităţilor şi a infrastructurii de protecţie a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Liderii UE invită Comisia să finanţeze măsurile statelor membre care contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene, cum ar fi proiectele-pilot de gestionare a frontierelor, precum şi la consolidarea controlului la frontiere în principalele ţări aflate pe rutele de tranzit către Uniunea Europeană. În conferința de presă de la finalul reuniunii, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cum se va acţiona concret pentru întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene:
Pentru aceasta, ne vom concentra pe două proiecte-pilot la graniţe. Cu alte cuvinte, vom oferi un pachet integrat de infrastructură fixă şi mobilă, de la maşini la camere şi turnuri de supraveghere sau supravegherea electronică. Acest lucru necesită finanţare europeană, contribuţii bilaterale, dar şi naţionale. Vom lansa proiecte-pilot care se vor axa pe procedurile de la frontiere, pentru a arăta bune practici în aceste cazuri.
Liderii UE propun un model la nivelul întregului guvern, care să implice instituţiile UE şi guvernele naţionale, pentru a folosi diplomaţia, dezvoltarea, comerţul şi vizele în prevenirea migrației ilegale.
Deşi România nu este parte a niciunei rute de migraţie, doreşte să contribuie la securizarea frontierei externe şi combaterea migraţiei ilegale.
Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat chiar deschiderea de a lucra cu Comisia Europeană la un proiect-pilot.