Migraţia ilegală continuă să rămână o problemă pe termen lung pentru UE
Migrația ilegală rămâne o problemă pe termen lung pentru Uniunea Europeană, care va trebui să țină cont de acest lucru în conceperea următorului cadru financiar multi-anual, dar și în felul în care abordează regiuni ca Balcanul de Vest
Cătălin Gomboș, 15.02.2018, 12:06
Oprirea migrației ilegale va trebui să fie una dintre prioritățile Uniunii Europene în viitor, iar Bruxellesul va trebui să țină cont de acest lucru în conceperea bugetului său pe termen lung, de după 2020 – așa numitul cadru-financiar multi-annual. Discuții cu privire la acesta și la prioritățile Uniunii Europene în următorul deceniu vor avea loc, luna aceasta, în cadrul întâlnirii informale a șefilor de stat și de guvern, după cum a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk:
Diferendele cu privire la cotele de refugiați și relocare au dus tensiuni între Bruxelles și unele state membre și chiar la declanșarea procedurilor de infringement împotriva a trei state din grupul de la Vișegrad – Cehia, Polonia și Ungaria – care au refuzat să accepte obligațiile stabilite de Consiliu în 2015. Criza migrației ilegale a căpătat amploare în 2015, când valuri de refugiați, majoritatea provenind din Siria, au ajuns în Europa dinspre Turcia. Între timp, principalul punct de plecare către Europa s-a mutat în Libia, după ce autoritățile turce au căzut de acord cu Bruxellesul să ia măsuri pentru diminuarea fluxului de migranți, dar și ca urmare a măsurilor luate de statele din Balcanii de Vest, aflate pe traseul migranților. Bruxellesul este conștient de rolul cheie jucat de țările Balcanilor de Vest în oprirea migrației ilegale și va continua să aprofundeze legăturile cu acestea, cu atât mai mult cu cât toate și-au exprimat dorința de a se alătura Uniunii Europene.
Donald Tusk: Am discutat, totodată, și summitul dedicat Balcanilor de Vest care va avea loc la Sofia în luna mai. Scopul nostru va fi să întărim legăturile atât cu regiunea cât și în interiorul acesteia. Aceasta va merge de la investiții mai mari în infrastructura de transporturi la sporirea schimburilor educaționale și culturale și de acolo îmbunătățirea comunicațiilor dintre cetățenii noștri. Summitul își va propune și să impulsioneze cooperarea în domenii de interes reciproc, inclusiv în ceea ce privește securitatea și migrația. Dată fiind poziția lor la porțile Europei, statele din Balcanii de Vest au avut un rol esențial în oprirea valului fără precedent de migranți din 2015.