Michel Barnier despre Brexit în Parlamentul European
În mai puţin de 4 luni, Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, însă va urma o perioadă de tranziţie de 2 ani în care să fie definitivată natura relaţiilor ce vor exista ulterior între britanici şi blocul european.
Daniela Coman, 04.12.2018, 10:35
17 luni au negociat europenii cu guvernul britanic pentru a încheia, în final, acordul de retragere. Premierul Theresa May se află în plină campanie de comunicare în ţară, în mod direct, cu concetăţenii săi, pentru a-i convinge de necesitatea acestui acord, ce trebuie aprobat de Parlamentul de la Londra, într-o şedinţă programată pe 11 decembrie, înainte de vacanţa de Crăciun. O respingere ar însemna o întoarcere în punctul de plecare care va deschide uşa şi mai multor disensiuni şi incertitudini – i-a avertizat Theresa May pe parlamentarii care i se opun.
Între timp, negociatorul european pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a prezentat în Parlamentul European rezultatele acestor lungi negocieri. El a subliniat importanţa celor două documente – acordul de şi declaraţia politică – agreate de cele două părţi, la Summit-ul european din 25 noiembrie:
Acordul european de retragerea a Marii Britanie are rolul de a garanta drepturile cetăţenilor europeni, interesele Uniunii, integritatea pieţei unice, indivizibilitatea libertăţilor şi autonomia deciziei la nivelul Uniunii Europene. Acordul aduce securitate juridică pentru toţi cetăţenii, întreprinderile şi unităţile administrativ teritoriale europene îngrijorate de urmările deciziei britanice de a părăsi Uniunea. Avem acum un cadru pentru o retragere ordonată, înainte de a începe să proiectăm viitoarea relaţie dintre Uniune şi Regatul Unit. Vreau să subliniez încă odată că Uniunea Europeană nu şi-a dorit Brexitul! Însă, cele două documente încheiate la summit ne permit să limităm consecinţele negative pentru ambele părţi, dar mai ales pentru cele 27 de state membre ale Uniunii.
Michel Barnier a amintit că celor 4,5 milioane de europeni care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie, li se vor respecta toate drepturile pe care le au în prezent. Regula este valabilă şi pentru britanicii care locuiesc în ţările membre. A fost evitată in extremis reistalarea unei graniţe între Republica Irlanda şi provinicia britanică Irlanda de Nord. Vor fi continuate toate proiectele comune în domeniul educaţiei, inclusiv parteneriatele la nivelul universităţilor, finanţate de la bugetul european – a asigurat Michel Barnier, în discursul despre Brexit rostit în Parlamentul European. Mai mult, cei ale căror date personale au fost schimbate cu organizații sau companii din Regatul Unit vor beneficia de acceaşi protecţie ca până acum.
Negociatorul european a mulţumit conducerii Comisiei, Consiliului, Parlamentului European, precum şi ţărilor care au asigurat preşedinţia semestrială în perioada de negociere – Austria, Bulgaria, Estonia şi Malta – şi a adăugat că procesul va continua acum cu România, care preia, de la 1 ianuarie 2019, preşedinţia Consiliului European.