Medicamente – Comisia ajustează normele privind proprietatea intelectuală
Piețele medicamentelor trec prin transformări profunde atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel mondial.
Arina Petrovici-Matei, 07.06.2018, 12:42
Piețele medicamentelor trec prin transformări profunde atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel mondial. Cererea globală de medicamente a crescut foarte mult, ajungând la peste o mie de miliarde de euro în 2017. Pe lângă aceasta, există o tendință de schimbare a direcției către o cotă de piață din ce în ce mai mare pentru produse generice și biosimilare. În mod tradițional, Uniunea a jucat un rol de pionierat în cercetarea și dezvoltarea farmaceutică, inclusiv în ce privește medicamentele generice și produsele biosimilare. Însă această poziție de lider este amenințată.
Pentru a îmbunătăți actualul sistem și pentru a elimina un dezavantaj competitiv major al producătorilor din Uniune, Comisia Europeană propune o modificare țintită: așa-numita derogare pentru producție de la certificatele suplimentare de protecție.
Certificatele suplimentare de protecție (pe scurt, CSP) reprezintă un drept de proprietate intelectuală și au fost introduse pentru prima dată în Europa în 1992 ca o extindere a unui drept de brevet. Obiectivul CSP-urilor pentru medicamente este de a contracara pierderea protecției efective prin brevet care apare ca urmare a testelor și a studiilor clinice obligatorii și de lungă durată la care trebuie supuse produsele înainte de obținerea autorizației de introducere pe piață. Un CSP poate prelungi dreptul conferit de un brevet cu maximum cinci ani.
Normele Uniunii Europene privind CSP-urile sunt cele mai solide din lume. Însă, deși urmăresc să recompenseze investițiile în inovare și protejarea proprietății intelectuale, CSP-urile pot dezavantaja producătorii de medicamente generice și biosimilare cu sediul în Uniune în raport cu industria care își are sediul în afara blocului comunitar, împiedicând astfel inovarea și crearea de locuri de muncă în Europa – avertizează Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate: Care sunt riscurile? Mai întâi, relocarea producţiei în afara Uniunii Europene. Apoi, pierderea inveştiţiilor în Europa, iar în al treilea rând, pierderea pieţelor de export. Propunem nişte schimbări foarte limitate şi ţintite faţă de normele în vigoare, menite să înlăture o barieră legală care împiedică firmele noastre să concureze în condiţii egale cu competitorii noştri de pe pieţele din ţările non-europene.
Chiar și după aplicarea derogării, protecția proprietății intelectuale în domeniul producției de medicamente din Europa va rămâne cea mai solidă din lume – susţine Comisia Europeană. Medicamentele protejate de CSP-uri își păstrează exclusivitatea deplină pe piață în Uniune.