Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE a primit aprobarea finală
Fondul european de redresare post COVID-19 a primit aprobarea finală, dar mai sunt paşi de făcut înainte de a fi pus în practică, iar statele membre trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a accesa fondurile alocate.
Arina Petrovici-Matei, 19.02.2021, 10:10
Din cele 672,5 miliarde de euro prevăzute în acest plan şi care vor fi împrumutate de Comisia Europeană de pe pieţele financiare, 312,5 miliarde vor fi distribuite statelor membre sub formă de granturi pentru realizarea de reforme şi investiţii, iar diferenţa va fi acordată sub formă de împrumuturi. Pentru a accesa aceste fonduri, statele membre trebuie să transmită până la 30 aprilie Comisiei Europene planurile naţionale prin care îşi vor fundamenta cheltuirea acestor fonduri. Apoi, Comisia va examina fiecare plan naţional, după care statele membre vor trebui, la rândul lor, să şi le aprobe.
La o conferinţă de presă desfăşurată după semnarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat că, până în prezent, 19 state membre au transmis planuri detaliate, în timp ce alte şapte ţări sunt în discuţii cu Comisia la nivel de principiu. Acesta a mai spus că planurile de reformă trebuie să acopere o paletă largă de domenii, începând cu sustenabilitatea finanţelor publice şi până la fiscalitate, asigurări sociale sau reguli privind achiziţiile publice.
Din sumele accesate, statele Uniunii vor trebui să aloce cel puţin 37% pentru protecţia mediului şi 20 de procente pentru digitalizare – condiţie care încă nu este întrunită într-un număr semnificativ de planuri depuse, potrivit unui oficial european. În acelaşi timp, toate cheltuielile, indiferent de domeniul alocat, trebuie să respecte principiul de a nu dăuna semnificativ mediului, principiu conform căruia nicio reformă sau investiţie nu trebuie să contravină obiectivelor de mediu ale Uniunii Europene. Totodată, statele membre trebuie să aprobe decizia privind resursele proprii, prin care permit Comisiei Europene să se împrumute de pe pieţele financiare pentru a constitui fondul de redresare.
A permite Comisiei să ridice bani pentru a investi este un act de înţelepciune şi de încredere. Noi facem apel către toate statele membre să ratifice decizia ‘resurse proprii’ cât mai rapid posibil – a subliniat şefa Comisiei Europene.