Mecanism UE de autorizare transparentă a exporturilor de vaccinuri
Confruntată cu întârzieri ale livrărilor de vaccinuri anti-COVID 19, Comisia a instituit, în procedură de urgenţă, un Mecanism de Autorizare transparentă a exporturilor de vaccinuri din Uniunea Europeană către statele terţe.
Laurențiu Văduva, 02.02.2021, 12:20
Pentru a asigura succesul campaniilor de vaccinare pe teritoriul Uniunii Europene, Comisia a precontractat şi achitat din timp cantităţi mari de vaccinuri sigure şi eficace de la producători principali, precum grupurile BioNtech-Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, CureVac și Moderna şi a încheiat discuţii preliminare cu Novavax şi Valneva. Executivul european a investit deja 2,7 miliarde de euro în facilitarea dezvoltării rapide şi a producerii de vaccinuri în Europa. S-a dovedit însă că aceste mari companii farmaceutice nu şi-au putut onora comenzile, unele din motive fiind exporturile către statele din afara Uniunii Europene. De aceea, Comisia a dorit o mai mare transparenţă a acestor exporturi.
Mecanismul anunţat la 29 ianuarie se doreşte a fi o asigurare suplimentară a faptului că vaccinurile contractate ajung cu prioritate la cetăţenii europeni şi nu în alte părţi.
Adoptat în procedură de urgenţă, acest Mecanism are o valabilitate limitată la 6 săptămâni. Totuşi, Comisia intenţionează să îl menţină cel puţin până la sfârşitul lunii martie. După această perioadă, va fi nevoie de adoptarea prin proceduri de comitologie, care includ consultarea cu statele membre.
Mecanismul transferă statelor membre pe teritoriul cărora operează producătorii de vaccinuri responsabilitatea de a autoriza exporturile serurilor de imunizare în afara Uniunii Europene. La primirea unei cereri de export, aceste state vor notifica imediat Comisia şi, împreună, vor evalua modul în care acest export ar afecta livrările contractate pentru Uniunea Europeană. Producătorii de vaccinuri trebuie să trimită Comisiei date relevante cu privire la exporturile făcute începând din 29 octombrie 2020. Absenţa acestor informaţii poate conduce la refuzul autorizaţiei de export. Comisia va publica rapoarte totodată periodice cu autorizaţiile de export acceptate şi cu cele refuzate.
Există şi o serie de state terţe exceptate de la acest regim, inclusiv cele 92 de ţări cu venituri mici şi mijlocii aflate pe lista mecanismului COVAX al OMS referitor la accesul echitabil la vaccinuri în lume.
Executivul european menţionează că Mecanismul de Autorizare Transparentă a Exporturilor de Vaccinuri către state terţe nu contravine în nici un fel obligaţiilor şi angajamentelor internaţionale asumate de Uniunea Europeană, incluzând aici acordurile în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi mecanismul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind accesul echitabil al întregii lumi la vaccinurile anti-COVID 19.