McDonald’s nu a încălcat legislaţia UE în cazul avantajelor fiscale obţinute în Luxemburg
Avantajele fiscale de care a beneficiat compania americană McDonald's în Luxemburg nu reprezintă încălcări ale legii, a stabilit recent Comisia Europeană.
Mihaela Mihai, 27.09.2018, 10:46
Avantajele fiscale de care a beneficiat compania americană McDonald’s în Luxemburg nu reprezintă încălcări ale legii, a stabilit recent Comisia Europeană.
Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, și pune capăt unei investigaţii masive începute de autoritățile de reglementare de la Bruxelles împotriva celui mai mare lanţ de restaurante de tip fast-food din lume.
Cercetarea a pornit după ce s-a aflat că McDonald’s nu a plătit în Luxemburg, acolo unde era înregistrată pentru reprezentanțele de pe continent, nici un impozit pe profit deși plusul a fost de 250 milioane de euro în 2013. Profiturile provin din redevențele plătite de cei care au cumpărat franciza și care exploatează restaurante în Europa, Ucraina și Rusia pentru dreptul de a utiliza marca și serviciile asociate.
De ce nu a fost aplicată, cu toate acestea, nici o amendă, explică Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență: Regulile europene în materie de ajutor de stat împiedică statele membre să acorde preferențial anumite avantaje doar unor companii. Și când vorbim de avantaje ne referim și la beneficii ilegale în materie de taxe. Cu toate acestea, ancheta noastră a ajuns la concluzia că neimpozitarea unor profituri ale McDonald’s în Luxemburg nu reprezintă un ajutor de stat ilegal şi este în linie cu reglementările fiscale naţionale şi cu Tratatul privind evitarea dublei impuneri dintre Luxemburg şi Statele Unite. Nu este, așadar, un tratament preferențial acordat de Luxemburg, țară care nu a încălcat regulile comunitare în materie de ajutor de stat.
Oficialul european ține totuși să puncteze un aspect: Realitatea este că McDonald’s nu a plătit nici o taxă pentru profiturile sale și acest lucru nu este echitabil din punct de vedere fiscal.De aceea salut faptul că Luxemburg ia o serie de măsuri legislative pentru a remedia deficiențele scoase la iveală de această afacere, astfel încât să nu se repete în viitor.
Comisia Europeană nu este la prima investigație privind avantajele fiscale acordate multinaţionalelor de către statele membreale Uniunii.
Un caz de răsunet a fost cel al companiei Apple, executivul comunitar a ajuns în urmă cu doi ani la concluzia că Irlanda le-acordat americanilor avantaje fiscale nejustificate de peste 13 miliarde de euro, reprezentând impozite neplătite între anii 2003 și 2014. Apple a contestat în instanță decizia, însă în cele din urmă a plătit luna aceasta Irlandei peste 14miliarde de euro. 1,2 miliarde euro au fost dobânzi.
În cazul Amazon, Comisia Europeană a contestat înțelegerea fiscală pe care compania, tot americană, a făcut-o cu fiscul din Luxemburg începând cu anul 2003. Amenda a fost stabilită în octombrie anul trecut la 250 milioane de euro.
Comisia a cerut în 2015 companiei americane Starbucks să plătească retroactiv în Olanda impozite în valoare de 30 de milioane de euro.