Măsuri pentru participarea la vot a persoanelor cu dizabilităţi
Parlamentul European cere ca persoanele cu dizabilități să aibă acces complet la procesul electoral al viitoarelor alegeri europene. În sesiunea plenară de săptămâna trecută, au fost dezbătute problemele care împiedică aceste persoane să-și exercite drept
Gabriela Mitrovici, 11.07.2018, 15:37
Parlamentul European cere ca persoanele cu dizabilități să aibă acces complet la procesul electoral al viitoarelor alegeri europene. În sesiunea plenară de săptămâna trecută, au fost dezbătute problemele care împiedică aceste persoane să-și exercite dreptul la vot.
În raportul său privind cetățenia Uniunii Europene, Comisia a acordat o prioritate deosebită promovării participării cetățenilor la viața democratică a Uniunii, inclusiv a grupurilor vulnerabile, cum sunt persoanele cu dizabilități. Iar în această perioadă, în care se vorbește tot mai mult despre alegerile europene de anul viitor, numeroși europarlamentari au dorit să sublinieze problemele cu care se confruntă aceste categorii sociale și să încerce să găsească modalități de creștere a accesului acestor persoane la procesul electoral. La dezbaterea de săptămâna trecută din plenul Parlamentului European, Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, a subliniat că toată lumea trebuie să se bucure de dreptul de a vota, nu doar în textele legislative, ci și în realitate.
„Studiile arată că atunci când li se dă ocazia, persoanele cu dizabilități participă activ la viața politică. Însă, trebuie să amintim că organizarea efectivă a alegerilor europene în cadrul statelor membre, inclusiv regulile care se aplică persoanelor cu dizabilități, sunt atribuțiile țărilor respective, în acord cu legislația europeană. Comisia sprijină activ identificarea celor mai bune practici pentru creșterea participării acestor persoane la scrutin. Comisia a subliniat, de asemenea, aceste chestiuni și în recentele sale recomandări referitoare la alegerile din 2019. În raportul referitor la alegerile locale din 2018, Comisia a examinat politicile statelor membre, iar printre bunele practici care trebuie împărtășite tuturor se numără dotarea secțiilor de votare cu interfețe cu sistem de scriere pentru orbi, cu aparatură de înregistrare audio; posibilitatea de a se vota anticipat, ca și posibilitatea de a se vota în aziluri, case și spitale. În plus, Comisia a alocat fonduri mai multor organizații europene pentru persoane cu dizabilități, pentru a colecta informații legate de barierele de care se lovesc acestea în procesul de votare”.
Vorbitorii, atât europarlamentari cât și membri ai Comisiei Europene, s-au referit în mod special la trei drepturi de care persoanele cu dizabilități încă nu se bucură pe deplin. Primul este dreptul de a vota pe care nu și-l pot exercita din cauza unor obstacole în primul rând fizice – pur și simplu nu pot ajunge la secțiile de votare sau la urne. Al doilea este dreptul la informații în formate accesibile (atât legate de campaniile electorale cât și de procesul electoral). Iar al treilea este dreptul de a candida și de a fi ales, care nu le este recunoscut acestor persoane în unele țări.