Măsuri financiare necesare în eforturile de combatere a schimbărilor climatice
Combaterea încălzirii globale va necesita un efort financiar uriaș la care, dincolo de state, va trebui să contribuie și companiile private.
Cătălin Gomboș, 18.04.2019, 10:17
Combaterea încălzirii globale va necesita un efort financiar uriaș la care, dincolo de state, va trebui să contribuie și companiile private. Uniunea Europeană ia în serios pericolele schimbărilor climatice și a decis deja un set de măsuri cu impact asupra bugetului său.
Uniunea Europeană a început deja tranziția către o așa-numită economie verde, care să nu afecteze climatul, însă acest proces va dura zeci de ani și va fi extrem de costisitor.
Vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru euro și dialog social, stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital, Vadlis Dombrovskis, estimează că doar până în 2030 vor fi necesare șase mii două sute de miliarde de euro. Oficialul European a vorbit despre eforturile făcute de Bruxelles în cadrul unei recepții a miniștrilor de finanțe aflați la Washington pentru reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale:
Potrivit Grupului de lucru inter-guvernamental pentru Schimbări Climatice, IPCC, activitatea umană a cauzat, deja, o încălzire globală de un grad Celsius, iar în ritmul actual vom depăși un grad și jumătate în deceniile următoare, așa că este nevoie urgent de o schimbare. Anul trecut, Uniunea Europeană a propus o strategie prin care să devină neutră din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Acest lucre va necesita, însă, investiții semnificative: doar pentru a ne menține în cadrul unei ținte de două grade lumea are nevoie de investiții de 6,2 trilioane până în 2030 și este clar că e vorba de o bătălie pe care o putem câștiga doar dacă lucrăm cu toții împreună și facem eforturi în aceeași direcție.
În Uniunea Europeană deja avem buget pentru lupta împotriva schimbărilor climatice și 20% din bugetul actual este destinat acțiunilor de acest gen, în timp ce pentru următorul exercițiu bugetar, 2021 – 2027, UE va cheltui 25% din total pentru combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, plănuim să sporim sprijinul pentru realizarea obiectivelor noastre prin atragerea de finanțări private pentru anumite programe. Acest lucru nu va fi, însă, suficient pentru a combate schimbările climatice: sectorul privat trebuie să își aducă, la rândul său, contribuția, mai ales pentru că efectele negative ale schimbărilor climatice se vor vedea în bilanțurile contabile ale companiilor. De fapt, un studiu recent arată că investitorii subestimează riscurile unor evenimente de vreme extremă ca uraganele sau incendiile masive de vegetație. Din toate aceste motive, Uniunea Europeană a adoptat în martie anul trecut un plan de acțiune în zece puncte pentru un sistem financiar sustenabil. Ne-am dorit o reformă fundamentală a sistemului financiar pentru a creea mai multe oportunități pentru investitori și pentru a-i face pe aceștia mai conștienți de riscurile schimbărilor climatice.
Valdis Dombrovskis a precizat că planul de acțiune a fost urmat, la scurt timp, de trei propuneri legislative. Prima îi obligă pe managerii de investiții și pe consilierii financiari să arate cum iau în calcul sustenabilitatea atunci când se decid să investească întrucât se consideră că este nevoie de transparență în ceea ce privește riscurile. Cea de-a doua privește o nouă generație de etaloane pentru emisii scăzute de carbon destinate investitorilor, iar cea de-a treia privește clasificarea activităților economice ecologice.