Măsuri de sprijin excepţionale pentru sectorul vinicol
În Uniunea Europeană afectată de pandemia de coronavirus, sectorul vinicol a avut cel mai mult de suferit din cauza schimbării rapide a cererii şi a închiderii restaurantelor şi barurilor, fără ca pierderile să fie compensate de consumul la domiciliu.
Arina Petrovici-Matei, 14.07.2020, 10:02
Incertitudinile legate de amploarea crizei atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial, precum şi monitorizarea atentă a pieţei au determinat Bruxellesul să propună acest un nou pachet de măsuri pentru sectorul vinicol – a argumentat comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. El şi-a exprimat convingerea că aceste măsuri vor da urgent roade concrete pentru sectorul vinicol al Uniunii, conferindu-i rapid stabilitate.
Printre măsurile excepţionale se numără derogarea temporară de la normele Uniunii Europene în materie de concurenţă, pentru o perioadă maximă de 6 luni. De exemplu, operatorii din sectorul vinicol vor putea să planifice acţiuni de promovare comune, să organizeze depozitarea de către operatori privaţi şi să-şi planifice în comun producţia. Totodată, Uniunea Europeană îşi va majora contribuţia la toate măsurile din cadrul programelor naţionale de sprijin cu 10%, ajungând la 70 de procente. O măsură excepţională precedentă ridicase deja această contribuţie de la 50 la 60%. De asemenea, Comisia va permite statelor membre să plătească anticipat pentru operaţiunile de distilare şi depozitare de criză aflate în desfăşurare. Aceste avansuri pot acoperi costurile în proporţie de până la 100% şi vor permite ţărilor să-şi utilizeze integral fondurile alocate programelor naţionale de sprijin pentru acest an.
Aceste măsuri completează pachetul adoptat recent, care s-a dovedit benefic pentru sectorul vinicol datorită maleabilităţii oferite în cadrul programelor de sprijinire a pieţei. Pachetul respectiv includea, de exemplu, o flexibilitate sporită a mecanismelor de controlare a potenţialului de producţie, aşa-numitul instrument al recoltării în verde, şi posibilitatea de a include măsuri temporare noi, precum distilarea vinului în situaţie de criză sau un ajutor pentru depozitarea de criză a vinului.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, şi sectorul fructelor şi legumelor va beneficia de o majorare (de la 50 la 70%) a contribuţiei Uniunii Europene la programele gestionate de organizaţiile de producători.