Măsuri de restricționare a microplasticelor în UE
Comisia Europeană a adoptat noi măsuri de protecție a mediului, care vor restricționa microplasticele adăugate în mod intenționat în produse, în contextul legislației REACH a Uniunii Europene privind substanțele chimice.
Laurențiu Văduva, 29.09.2023, 08:03
Microplasticele sunt mici bucățele de plastic, în general mai mici de 5mm, care au devenit îngrijorătoare în ultimii ani din cauza acumulării din ce în ce în ce mai mari în mări, în oceane, în hrană și chiar în apa noastră de băut. Ele provin din mai multe surse, inclusiv deșeurile din plastic, pneuri sau îmbrăcăminte.
Sunt prevederi în Pactul verde european și în noul Plan de acțiune privind economia circulară. Se urmăreşte reducerea cu 30% a poluării cu microplastice până în anul 2030.
Noile norme propuse acum de Comisie vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Va fi interzisă vânzarea de microplastice ca atare, precum şi vânzarea produselor cărora li s-au adăugat microplastice în mod intenționat și care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate. În cazurile justificate, vor fi aplicate derogări și perioade de tranziție.
Restricția adoptată de Comisie vizează toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării.
Iată câteva exemple: materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat în mediu), produsele cosmetice, detergenții, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele sau dispozitivele medicale, pentru a numi doar câteva.
Produsele utilizate în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării fac obiectul unei derogări de la interdicția de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucțiuni cu privire la modul de utilizare și de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.
Primele măsuri vor începe să se aplice atunci când restricția va intra în vigoare, luna viitoare. În alte cazuri, interdicția de comercializare se va aplica după o perioadă mai lungă, pentru a oferi părților interesate afectate timpul necesar pentru a trece la produse alternative.