Marea Britanie trebuie să îşi onoreze obligaţiile fiscale chiar în cazul unui Brexit fără acord
Se apropie noul termen limită pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar executivul comunitar crede că un Brexit fără acord devine o variantă 'foarte posibilă'.
Mihaela Mihai, 18.06.2019, 10:53
Se apropie noul termen limită pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar executivul comunitar crede că un Brexit fără acord devine o variantă ‘foarte posibilă’. ar fi scenariul despărțirii, Comisia Europeană reamintește Regatului Unit că trebuie să își onoreze obligațiile fiscale asumate în calitate de stat membru.
După trei ani și două termene limită ratate, trebuie să părăsim Uniunea Europeană pe 31 octombrie. Aș vrea să spun cât se poate de clar: nu sunt un adept al ieșirii fără nici un acord. Nu cred că vom ajunge în această situație, dar trebuie să ne pregătim cât se poate de serios și pentru acest deznodământ, afirmația a fost făcută de fostul ministru britanic de externe și fost primar al Londrei, Boris Johnson, acum aspirant la șefia Partidului Conservator și la postul de șef al executivului de la Londra. Este un adept al ieșirii necondiționate din Uniune și este văzut ca favorit în cursa pentru alegerea unui succesor al Theresei May.
Competiția este însă abia la început, iar numele câștigătorului va fi cunoscut cel mai probabil după data de 22 iulie.
Timpul trece așadar și se apropie noua dată a ieșirii Marii Britanii din Uniune. Iar pentru moment un singur lucru este clar: acordul de retragere, negociat de Theresa May cu Bruxelles-ul, are în continuare nevoie de acordul legislativului de la Londra.
Până când lucrurile se vor lămuri în capitala britanică, Comisia Europeană ia în calcul tot mai serios varianta Brexit-ului fără acord și face o evaluare a așa numitelor planuri de contingenţă, menite să limiteze impactul unei ieşiri ‘dezordonate’ a Marii Britanii.
Am făcut o evaluare a măsurilor luate în perspectiva retragerii Marii Britanii din Uniune. Termenul a fost prelungit și am vrut să vedem dacă trebuie să aducem o serie de modificări. Am ajuns la concluzia că în momentul de față nu este nevoie, spune vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Executivul comunitar ține însă să amintească că în cazul unui Brexit fără acord, orice discuție legată de viitoarea relație dintre Londra și Bruxelles va depinde de respectarea drepturilor cetățenilor și a liberei lor circulații, dar și de menținerea păcii în Irlanda.
În plus este nevoie de onorarea obligațiilor financiare asumate de Regatul Unit în calitate de stat membru al Uniunii. O contribuție luată de altfel în calcul și la întocmirea proiectului de buget al Uniunii pentru anul viitor, în valoare de peste 168 de miliarde de euro.
Comisarul european pentru buget, Guenter Oettinger, spune că este ultimul buget din actualul cadru financiar multianual 2014-2020, adoptat în unanimitate de cele 28 de state membre ale Uniunii, deci inclusiv de Marea Britanie. Și tot el afirmă:
Marea Britanie este un contributor net la bugetul Uniunii, cu nu mai puțin de 12 miliarde de euro. Trebuie să acoperim golul într-un fel. De aceea, în funcție de situație, va trebui să venim în octombrie cu amendamente la proiectul de buget. Vor avea loc discuții extraordinare și vom reduce suma de bani de care dispunem.
O declarație care arată că Bruxelles-ul ia în calcul posibilitatea unor amendamente la buget, în cazul unui divorț de Londra fără acord.