Mai multă implicare pentru un acord rapid privind viitorul buget UE
Comisia Europeană solicită implicare și mobilizare din partea liderilor Uniunii pentru a ajunge la un acord rapid privind viitorul buget. Apelul a fost lansat înainte de reuniunea Consiliului European din această săptămână.
Gabriela Mitrovici, 14.10.2019, 12:29
Comisia Europeană solicită implicare și mobilizare din partea liderilor Uniunii pentru a ajunge la un acord rapid privind viitorul buget. Apelul a fost lansat înainte de reuniunea Consiliului European din această săptămână.
Comisia Europeană a propus un buget pe termen lung echivalent cu 1,114% din Venitul Naţional Brut al Uniunii Europene cu 27 de membri. În prezent, Uniunea investeşte 1,16 % din acest venit, inclusiv prin Fondul European de Dezvoltare. Prin urmare, bugetul propus de este deja mai mic în comparaţie cu cel actual. Astfel, liderii ar trebui să aibă în vedere un buget realist, care să atingă obiectivele stabilite, susţine Comisia Europeană.
În acest scop, înainte de reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie, Comisia i-a invitat pe şefii de stat sau de guvern din Uniune să ofere îndrumare politică şi să dea un nou impuls negocierilor pentru ca, înainte de sfârşitul anului, să se ajungă la un acord privind un buget mai modern, echitabil şi echilibrat pe termen lung pentru perioada 2021-2027.
Comisarul european pentru buget şi resurse umane, Gunther Oettinger, a vorbit despre principalii trei piloni aflaţi la baza propunerii de buget înaintate de Comisie, cu care toate statele membre trebuie să fie de acord:
Gunther Oettinger: În primul rând este tradiţionala politică agricolă. Dacă ne uităm la ultimul an din actualul cadru financiar multianual şi-l comparăm cu primul an din următorul cadru se vede că am propus o reducere de 5%. Noi considerăm că este o scădere moderată. Al doilea pilon este politica de coeziune. Aici am propus o reducere de aproximativ 7 procente. Iar al treilea pilon este format din aşa-numitele programe moderne, care există doar de puţini ani, conectarea Europei la sistemul informatic, cercetarea în domeniul apărării, industria în domeniul apărării, toate fiind obiective extrem de importante în următorii zece ani.
În prezent, câteva dintre cele mai bogate state membre ale Uniunii beneficiază de reduceri pentru contribuţia la bugetul comunitar. Retragerea Marii Britanii (în favoarea căruia a fost introdus acest sistem în 1984) oferă ocazia de a reforma partea de venituri a bugetului şi de a schimba acest sistem care a devenit opac şi distorsionat.