Locuinţa, alimentele şi transportul consumă cel mai mult din veniturile cetăţenilor UE
Peste 60 la sută din bugetele gospodăriilor din majoritatea ţărilor Uniunii Europene, printre care şi România, au fost cheltuite pentru consumul locuinţelor, alimente şi transport, arată cel mai nou raport Eurostat, care a luat în calcul cifre din 2020.
Mira Gomboș, 29.03.2023, 07:56
Întreţinerea locuinţelor, care include consumul de apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili i-a costat, în medie, pe locuitorii din 23 de state ale Uniunii, aproape o treime din buget în 2020. Alimentele şi băuturile nealcoolice s-au apropiat de 20 de procente, în timp ce pentru transport cetăţenii europeni au plătit aproape 11 la sută din venitul familiei. O cincime din bugetele gospodăriilor din statele membre UE în 2020 au totalizat-o recreerea și cultura, mobilierul și echipamentele de uz casnic, mersul la restaurante și hoteluri și îmbrăcămintea și încălțămintea. Sub 4 la sută au cheltuit oamenii din majoritatea ţărilor europene cu sănătatea, 3 procente au alocat comunicaţiilor, 2,4% alcoolului şi ţigărilor şi sub un procent educaţiei.
O analiză mai profundă indică însă diferențe semnificative între țări. Spre exemplu, la capitolul cheltuieli cu locuința, Malta a indicat un procent de 8,4, în timp ce Ungaria a indicat aproape 50%. Deşi pe locul II ca pondere în majoritatea statelor membre au fost cheltuielile cu alimentele şi băuturile nonalcolice, în ţări ca Danemarca, Germania, Luxemburg, Austria și Slovenia, poziţia a doua a ocupat-o transportul.
De asemenea, Estonia și Malta au avut modele diferite în care alimentele și băuturile nealcoolice au reprezentat cel mai important element de cheltuieli, cu aproximativ o cincime din bugetele gospodăriilor.
În ceea ce priveşte ieşirile la restaurant sau cazările la hotel, maltezii au fost cetăţenii europeni care şi-au permis să cheltuie cel mai mare procent dintre toţi, respectiv 8%, faţă de doar un procent în România şi 2 în Ungaria. Şi pentru haine şi încălţăminte, locuitorii din Malta au putut cheltui cel mai mult dintre toate cele 23 de state luate în calcul, respectiv 8%, faţă de 2 procente în Ungaria şi 3 în Bulgaria sau Belgia.
Cu 33 la sută din bugetul familiei cheltuite pentru consumul locuinţei, România se situează undeva la mijlocul clasamentului, alături de Polonia şi Slovacia. În ceea ce priveşte cheltuielile cu mâncarea, ţara noastră se află pe primul loc între toate cele 23 de state analizate la nivelul anului 2020, cu 28 la sută din venitul unei gospodării. La pol opus se află Luxemburg, cu doar 9 procente, Germania, cu 11, şi Olanda cu 12.