Liderii UE: Europa va ieși mai puternică din criza pandemică
Europa trebuie să iasă mai puternică din criza provocată de coronavirus, spun șefii principalelor instituții ale Uniunii - Consiliul, Comisia și Parlamentul European.
Mihaela Mihai, 15.05.2020, 11:15
Europa înseamnă libertate, toleranță și deschidere. Înseamnă solidaritate, spune președintele Consiliului European, Charles Michel.
Această solidaritate a fost pusă la grea încercare la începutul actualei pandemii provocate de coronavirus, crede șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, dar tot ea adaugă: Actuala criză ne-a arătat totuși că acțiunile unilaterale nu sunt răspunsul corect în fața provocărilor.
Împreună cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, Ursula von der Leyen și Charles Michel au dat publicității zilele trecute o scrisoare comună în care recunosc că ultimele luni nu au fost deloc ușoare. Sute de milioane de oameni s-au confruntat cu restricții fără precedent, luate de guverne în încercarea a limita răspândirea coronavirusului.
După ce s-au temut pentru viețile lor, mulți europeni se tem acum pentru locurile lor de muncă, admit cei trei, adăugând că pe măsură ce se iau decizii de relaxare a izolării trebuie repornit motorul economic. Ursula von der Leyen simte nevoia să pună din nou accent pe aceeași solidaritate:
Putem învinge acest virus doar dacă acționăm pentru a ne fi bine tuturor, dacă lucrăm împreună să găsim un vaccin și dacă ne unim forțele să redeschidem în siguranță activitatea economică.
Acum este nevoie de un plan ambiţios de relansare, iar președinta Comisiei Europene ar trebui să vină cu propuneri concrete până la sfârșitul acestei luni.
Unele state membre, între care Franța, calculează efortul financiar la o mie, o mie cinci sute de miliarde de euro. Alte state nu fac calcule, dar își exprimă preferința pentru subvenții în loc de împrumuturi pentru că le-ar ajuta să nu se îndatoreze prea mult.
Există și un alt grup de țări bogate, precum Austria, care nu și-ar dori să suporte datoriile statelor mai sărace din sud pe care le văd drept indisciplinate fiscal.
Este nevoie de ”o iniţiativă la nivel la european pentru a face faţă solidar, şi în coordonare strânsă consecinţelor masive ale pandemiei asupra economiei şi societăţii”, este de parere fostul ministru german de Finanţelor, Wolfgang Schauble, adept al rigorii fiscale.
‘Solidaritatea este în interesul nostru, al tuturor’, conchide preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.