Liderii UE cer accelerarea campaniei de vaccinare anti COVID-19
Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene vor o accelerare a campaniilor de vaccinare anti Covid-19 pentru a opri răspândirea noilor tulpini de coronavirus.
Mihaela Mihai, 04.03.2021, 10:09
Oboseala provocată de respectarea restricțiilor anti Covid 19 este tot mai mare. A fost un an cu multe încercări. Insa nu putem renunța acum la tot ce am făcut, a spus șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, la finalul unei reuniuni a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană organizată prin videoconferință. S-a discutat despre stadiul în care se află în momentul de față pandemia de COVID 19, despre noile restrictii de circulație impuse de unele state membre, dar mai ales despre noile tulpini de coronavirus.
Situația rămâne îngrijorătoare în multe părți ale Europei. În același timp trebuie să fim atenți la noile variante de Sars Cov 2 care continuă să se răspândească. Tulpina britanică, sauB.1.1.7, este acum prezentă în 26 din cele 27 state membre. Varianta sud-africană a ajuns în 14 state membre, iar cea braziliană în 7, a atras atenția Ursula von der Leyen, care își dorește o intensificare a campaniei de vaccinare anti Covid 19 în întreaga Uniune. Acum, în multe țări membre, imunizarea înaintează lent, afectată fiind de întârzierile semnificative din procesul de livrare a dozelor.
Prioritatea noastră este să accelerăm producția și distribuția de vaccinuri. Și astfel să intensificăm vaccinarea în întreaga Uniune, a dat asigurări președintele Consiliului European, Charles Michel, care a ținut să adauge:
Susținem eforturile Comisiei de a colabora cu industria pentru a identifica blocajele, pentru a garanta lanțurile de aprovizionare și pentru a extinde producția. Ne dorim mai multă predictibilitate și transparență din partea companiilor farmaceutice, care trebuie să își respecte angajamentele.
De altfel, Comisia Europeană promite o creştere accentuată a numărului de doze disponibile chiar din această lună în special din partea laboratoarelor Pfizer/ BioNTech şi Moderna. În curând ar urma să fie aprobat în Uniune şi un al patrulea vaccin anti Covid 19, cel produs compania Johnson & Johnson. În aceste condiții, șefa executivului comunitar a vrut să transmită și un mesaj de speranță:
Suntem optimişti cu privire la capacitatea noastră de a ne atinge obiectivul, acela de a vaccina 70% din populaţia adultă a Uniunii până la sfârşitul verii. Ar fi vorba de 255 de milioane de oameni.