Liderii europeni au semnat Declarația privind drepturile și principiile digitale în UE
Declarația privind drepturile și principiile digitale a fost semnată de președinții Comisiei, Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene.
Laurențiu Văduva, 21.12.2022, 08:34
Transformarea digitală afectează fiecare aspect al vieții oamenilor. Oferă oportunități de bunăstare personală, durabilitate și creștere, dar poate ridica și riscuri la care este nevoie de un răspuns de politică publică.
Prezentată de Comisie în luna ianuarie a acestui an, Declarația privind Drepturile şi Principiile Digitale în Uniunea Europeană prezintă angajamentul Uniunii față de o transformare digitală sigură, sustenabilă și durabilă; declarația le arată cetățenilor că valorile europene, precum și drepturile și libertățile lor trebuie respectate şi în mediul online.
Acum, Declaraţia a fost aprobată în mod oficial prin semnarea de către Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Consiliul Uniunii Europene – prin premierul Cehiei, Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu – şi preşedinta comisiei, Ursula von der Leyen.
Iată ce a declarat preşedinta Comisiei Europene la ceremonia de semnare: Declaraţia reflectă obiectivele noastre împărtăşite în domeniul transformării digitale care pune oamenii în centrul atenţiei. Viziunea noastră a fost îmbunătăţită de Conferinţa asupra Viitorului Europei, la care numeroşi cetăţeni au contribuit cu propuneri importante.
Declarația privind Drepturile şi Principiile Digitale în Uniunea Europeană are 6 capitole şi va ghida factorii de decizie politică și companiile care se ocupă de noile tehnologii. Declarația va orienta, de asemenea, abordarea Uniunii Europene față de transformarea digitală în întreaga lume.
Sunt, aşadar, 6 capitole cu drepturi şi principii care, pe scurt înseamnă: conectivitate digitală accesibilă și de mare viteză peste tot și pentru toată lumea, săli de clasă bine echipate și profesori calificați digital, acces fără probleme la serviciile publice online, un mediu digital sigur pentru copii, deconectare după orele de lucru şi de clase, obținerea de informaţii uşor de înţeles în ceea ce priveşte impactul produselor digitale asupra mediului şi control asupra modului în care datele personale sunt folosite şi cui sunt trimise.
Semnarea Declarației europene a drepturilor și principiilor digitale la cel mai înalt nivel reflectă angajamentul politic comun al UE și al statelor sale membre de a promova și pune în aplicare aceste principii în toate domeniile vieții digitale și de a atinge obiectivele Busolei digitale 2030.
Declarația va ghida lucrările concrete privind Programul de politici ale Deceniului digital, mecanismul de monitorizare și cooperare pentru atingerea obiectivelor digitale comune pentru sfârșitul acestui deceniu. Pentru a atinge obiectivele pentru 2030 și pentru ca Declarația să producă efecte concrete, Comisia va monitoriza progresele și va raporta anual Starea deceniului digital.