Legea privind libertatea mass-media
Parlamentul European înăsprește legislaţia pentru a proteja jurnaliștii și organizațiile de presă de ingerinţe în activitatea lor.
Gabriela Mitrovici, 05.10.2023, 08:32
Având în vedere că în ultima perioadă libertatea și viabilitatea mass-media sunt tot mai amenințate, eurodeputații și-au adoptat poziția pentru o lege care consolidează transparența și independența presei în Uniune. Astfel, Parlamentul dorește să oblige statele membre să asigure pluralismul mass-mediei și să protejeze independența presei de interferențele guvernamentale, politice, economice sau private.
Eurodeputații cer interzicerea tuturor formelor de interferență în deciziile editoriale ale furnizorilor de servicii mass-media și doresc să împiedice exercitarea de presiuni externe asupra jurnaliștilor, cum ar fi forțarea acestora să-și dezvăluie sursele, accesarea de conținut criptat de pe dispozitivele acestora sau utilizarea de programe-spion.
Pentru a evalua independența mass-mediei, Parlamentul dorește să oblige toate entitățile mass-media, inclusiv microîntreprinderile, să publice informații despre proprietarii lor.
Pentru a se asigura că deciziile de moderare a conținutului luate de platformele online foarte mari nu afectează negativ libertatea presei, eurodeputații solicită să se creeze un mecanism de gestionare a deciziilor de eliminare a conținuturilor. În cazul în care furnizorul de servicii mass-media consideră că decizia platformei nu are motive suficiente și subminează libertatea presei, acesta are dreptul de a sesiza un organism extrajudiciar de soluționare a litigiilor.
Țările Uniunii trebuie să se asigure că mass-media publice dispun de o finanțare adecvată, sustenabilă și previzibilă, şi să ia măsuri pentru a garanta că acestea nu devin dependente de publicitatea de stat.
Parlamentul dorește ca noul organism al Uniunii – Comitetul european pentru servicii mass-media – ce urmează să fie creat prin Legea privind libertatea mass-mediei, să fie independent din punct de vedere funcțional și juridic de Comisia Europeană și să poată acționa independent de aceasta. Deputații pledează și pentru înființarea unui grup de experți independent, care să reprezinte sectorul mass-mediei și societatea civilă, care să consilieze acest nou comitet.