Lansarea platformei europene „RACE” de monitorizare spaţială a redresării după pandemie
Comisia Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au creat o nouă platformă de observare a Pământului, de data aceasta pentru măsurarea efectelor pandemiei de coronavirus şi monitorizarea procesului de redresare a economiilor.
Laurențiu Văduva, 11.06.2020, 11:46
Denumită RACE (Rapid Action Coronavirus Earth – adică Acţiune Rapidă asupra Coronavirusului pe Pământ), platforma foloseşte datele obţinute de sateliţi pentru a evalua impactul blocajului cauzat de coronavirus și pentru a monitoriza redresarea activităţilor şi economiilor după eliminarea restricţiilor cauzate de pandemie. Această platformă este gândită să acţioneze atât la nivel local şi regional, cât şi mondial.
RACE va monitoriza în special principalii parametri de mediu – precum concentraţiile de particule poluante în atmosferă, schimbările de calitate ale aerului și apei – dar şi activitățile economice și individuale – inclusiv activitatea industrială, transporturile, construcțiile, traficul şi productivitatea agricolă.
În acest scop, platforma RACE va combina datele de observare obţinute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus – pe care îi deține Uniunea Europeană – cu ajutorul inteligenței artificiale și analizei datelor. Sunt implicate însă numeroase alte companii şi institute de cercetare, operatori de telecomunicaţii şi o universitate.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a arătat că acest instrument extrem de versatil ne va ajuta nu numai în contextul pandemiei de coronavirus, ci și în multe alte domenii, inclusiv în atingerea obiectivelor ecologice.
În cadrul sesiunii online de lansare a platformei RACE, Joseph Aschbacher, Directorul Agenţiei Spaţiale Europene pentru Observarea Pământului, a arătat că datele obţinute din spaţiu sunt cruciale în sprijinirea eforturilor de gestionare a crizelor din timpul pandemiei de coronavirus.
El a mai arătat că Europa deţine în prezent capacităţi de observare a Pământului de cel mai înalt nivel, iar programul Copernicus împreună cu programele ESA de observare aPământului sunt surse ale unor beneficii uriaşe în societate, pentru că pot ilustra schimbările socio-economice şi de mediu în statele membre.
Joseph Ashbacher a prezentat şi două exemple în care combinaţia dintre inteligenţa artificială şi datele obţinute de sateliţii comerciali a fost folosită la monitorizarea producţiei unei fabrici auto din Germania sau a traficului aerian de pe aeroportul din Barcelona.
În lunile următoare, platforma RACE îşi va extinde activitatea pentru a monitoriza şi alte regiuni europene.