Lansarea Planului de Cooperare Structurată Permanentă
Relansarea apărării europene, decisă după anexarea Crimeei de către Rusia, Brexit şi alegerea lui Donald Trump, a fost sărbătorită, la mijlocul lunii trecute la Bruxelles, de către liderii din 25 de state membre ale Uniunii Europene
Arina Petrovici-Matei, 09.01.2018, 13:50
La 11 decembrie, Consiliul European a lansat oficial Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), cu mai puțin de o lună după primirea notificării comune din partea a 23 de ţări membre, referitoare la intenția lor de a participa. Acest format de cooperare fără precedent, acum având în componenţă 25 de state membre, vizează stimularea dezvoltării de proiecte militare şi conceperea de echipamente în comun. Dincolo de Marea Britanie, care urmează să părăsească Uniunea în martie anul viitor, doar Danemarca şi Malta nu participă la PESCO.
De la eşecul înfiinţării unei Comunităţi Europene a Apărării, în urmă cu 60 de ani, europenii nu au reuşit niciodată să avanseze în acest domeniu, majoritatea ţărilor păstrând în propriile mâini ceea ce, în opinia lor, ţinea strict de suveranitatea naţională. Însă, o succesiune de crize apărute după 2014 – anexarea Crimeei de către Rusia şi conflictul din estul Ucrainei, valul de refugiaţi, apoi votul pentru Brexit şi venirea la putere în Statele Unite a lui Donald Trump – au schimbat semnificativ datele problemei.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Astăzi, acest vis devine realitate. Astăzi, lansăm Cooperarea Structurată Permanentă (aşa-numita PESCO) – o expresie practică a voinţei noastre de a construi o apărare europeană. În dezbaterile de dinaintea deciziei de astăzi, principala dilemă era cum să facem PESCO deopotrivă incluzivă şi ambiţioasă. PESCO, din care fac parte 25 de ţări membre, este categoric incluzivă. Iar dacă toate angajamentele vor fi onorate, atunci PESCO va fi şi ambiţioasă. Timp de mulţi ani, cel mai puternic argument împotriva PESCO a fost teama de a nu vulnerabiliza NATO, însă lucrurile stau tocmai invers. O apărare europeană puternică nu face decât să consolideze NATO, de aceea, PESCO este o veste bună pentru noi, pentru aliaţii noştri, şi una rea, pentru duşmanii noştri.
Ce se va întâmpla? Alăturându-se PESCO, statele membre se angajează să-şi crească regulat bugetele de apărare şi vor lucra, în grupuri mici, pe 17 proiecte deja agreate.După 2020, urmează să fie alimentat un fond cu 1 miliard şi jumătate de euro pentru stimularea proiectelor de cercetare şi de dezvoltare industrială şi susţinerea companiilor europene mici şi mijlocii din sectorul de apărare. Acest fond ar trebui să vadă lumina zilei în acest an. Iar potrivit şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, Uniunea Europeană va facilita utilizarea de grupuri tactice, de batalioane destinate să intervină în caz de criză şi care nu au mai fost desfăşurate în mai mult de un deceniu din cauza unei proceduri de decizie politică şi administrativă foarte greoaie.