Lăcusta călătoare – nou aliment autorizat de UE
Comisia a autorizat o a doua insectă ca ingredient alimentar pentru piața Uniunii Europene - lăcusta călătoare. Insectele au fost identificate ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.
Gabriela Mitrovici, 17.11.2021, 08:38
Locusta migratoria (lăcusta călătoare) este a doua insectă autorizată de Comisia Europeană, pe piaţă din Europa, ca aliment nou. Aceasta va fi disponibilă sub formă congelată, uscată şi de pudră şi este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.
Autorizarea vine în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară, care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă.
Produsele care vor conţine acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potenţialele reacţii alergice. Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea.
În diverse studii, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă şi sănătoasă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei De la fermă la consumator ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil, aminteşte executivul comunitar.
Prima autorizare a unei insecte drept aliment sigur pentru consumul uman a fost făcută de forul comunitar în luna mai. Viermii de făină galbeni uscaţi ar putea fi folosiţi la producerea de burgeri, paste, biscuiți, smoothie sau fingers.
Până acum, marii jucători din industria hranei din insecte nu au putut să-și valorifice potențialul din cauza lipsei unei aprobări unitare la nivel european. Astfel de produse sunt interzise la vânzare în Franța, Germania, Italia, Spania și în alte țări europene. Fără aprobarea Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară, ele nu pot fi vândute nicăieri pe continent, însă cele două decizii luate în acest an pot schimba cu totul lucrurile.