Investiții în inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale
Comisia va investi 1,3 miliarde EUR în inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale. Cererile de propuneri în programul DIGITAL vor fi lansate luna viitoare.
Gabriela Mitrovici, 02.04.2025, 10:03
Comisia va aloca 1,3 miliarde de EUR pentru implementarea tehnologiilor critice care sunt importante din punct de vedere strategic pentru viitorul Europei și pentru suveranitatea tehnologică a continentului prin intermediul programului Europa digitală pentru perioada 2025-2027.
Programul de lucru se axează pe implementarea inteligenței artificiale și pe adoptarea acesteia de către întreprinderi și administrația publică, cloud și date, reziliența cibernetică și competențele digitale.
Printre prioritățile-cheie din cadrul programului de lucru DIGITAL se numără îmbunătățirea disponibilității și accesibilității aplicațiilor de inteligenţă artificială generative, inclusiv în sectoarele sănătății și îngrijirii. Finanțarea disponibilă va fi direcționată către testarea mediilor imersive, cunoscute sub denumirea de „lumi virtuale”, punerea în aplicare a Legii privind inteligenţa artificială și implementarea unor spații comune ale datelor eficiente din punct de vedere energetic.
Este vizată, de asemenea, sprijinirea centrelor europene de inovare digitală – reţea care oferă întreprinderilor și sectorului public acces la expertiză tehnică și la testarea tehnologiilor, precum și consiliere, formare și competențe pentru adoptarea celor mai recente tehnologii.
Soluțiile de securitate cibernetică, cum ar fi rezerva Uniunii pentru securitate cibernetică, vor îmbunătăți reziliența și securitatea infrastructurilor critice, inclusiv a spitalelor și a cablurilor submarine.
Se mai urmăreşte dezvoltarea capacității instituțiilor de educație și formare din Uniune în ceea ce privește competențele digitale, astfel încât acestea să poată cultiva și atrage talente, stimulând în același timp competențele avansate ale forței de muncă europene.
Un alt obiectiv este facilitarea noii arhitecturi a portofelului UE pentru identitatea digitală și a infrastructurii europene de încredere, precum și promovarea adoptării acesteia în statele membre.
Inovarea va fi, de asemenea, accelerată de noua platformă „Tehnologii strategice pentru Europa”, care acordă o etichetă de calitate proiectelor promițătoare pentru a le îmbunătăți posibilitatea de a avea acces la finanțare publică și privată.