Inundațiile din Libia: UE mobilizează asistență de urgență
Uniunea Europeană a mobilizat asistență de urgență prin intermediul mecanismului său de protecție civilă pentru a acorda ajutor Libiei, puternic afectată de inundaţiile de săptămâna trecută.
Laurențiu Văduva, 18.09.2023, 07:02
Mecanismul de protecție civilă al UE coordonează, la nivelul forului comunitar, răspunsul la dezastrele naturale și la cele provocate de om. Orice țară din lume poate solicita asistență prin intermediul acestui mecanism, atunci când au o situație de urgență care le depășește capacitățile. Din anul 2001, mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene a fost activat de mai mult de 650 de ori, în interiorul și în afara teritoriului comunitar.
Printre cazurile recente de activare s-au numărat cutremurul din Turcia și Siria, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, pandemia de COVID-19, incendiile forestiere şi inundaţiile din Europa sau repatrierile din Afganistan.
La începutul săptămânii trecute, ploi deosebit de abundente aduse de furtuna Daniel au lovit puternic estul Libiei, cauzând inundaţii masive şi pagube materiale uriaşe. Distrugerea a două baraje de acumulare în oraşul Derna din nord-estul ţării a afectat cartiere întregi, distrugând poduri, şosele şi clădiri. Potrivit ultimelor estimări, peste 11.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, mai mult de 10.000 sunt daţi dispăruţi şi alţi 40.000 şi-au părăsit locuinţele.
Libia a solicitat asistență internațională, iar mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene a fost activat.
Germania, România și Finlanda au oferit imediat o asistență substanțială sub formă de corturi, paturi de campanie, pături, 80 de generatoare şi produse alimentare. Li s-au adăugat apoi şi alte state europene.
De asemenea, Uniunea Europeană a deblocat o sumă inițială de 500.000 de Euro, care va fi folosită pentru asigurarea de materiale vitale, precum consumabile medicale, apă și articole sanitare.
Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a mulţumit statelor europene implicate în furnizarea de asistenţă Libiei şi a arătat că Uniunea Europeană este în continuare pregătită să intensifice răspunsul pentru persoanele cele mai afectate din această ţară.
Uniunea Europeană furnizează asistenţă umanitară Libiei din anul 2011, cu fonduri care depăşesc acum 89 de milioane de euro.Prin alte surse de finanțare ale Uniunii, Libia primeşte, de asemenea, asistență pentru dezvoltare și redresare timpurie.