Interconectarea digitală a Europei: program de lucru şi investiţii
Comisia va investi peste 1 miliard de Euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru o conectivitate inovatoare și sigură.
Laurențiu Văduva, 21.12.2021, 08:19
Cu un buget planificat de până la 2 miliarde de Euro până în 2027, Mecanismul pentru interconectarea Europei – Sectorul digital va sprijini transformarea digitală a Uniunii Europene, inclusiv conectivitatea fixă și mobilă. Acest program sprijină investițiile în rețelele transeuropene digitale, de transport și energie, în perioada 2021-2027. Prima generație a Mecanismului pentru interconectarea Europei a funcţionat în perioada 2014-2020 şi a îmbunătățit infrastructurile care conectează statele membre. A adus internet wireless gratuit comunităților locale. Mecanismul a sprijinit şi dezvoltarea rețelelor de foarte mare capacitate în zonele rurale și semirurale din Europa.
Acum, Comisia a adoptat primul program de lucru pentru componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei – MIE Digital. Acesta definește obiectivele acțiunilor de îmbunătățire a infrastructurilor de conectivitate digitală a Europei pe o perioadă de 3 ani: 2021 – 2023. Finanţarea prevăzută este de peste un miliard de Euro.
Îmbunătățirea infrastructurii de conectivitate în Uniunea Europeană este esențială pentru introducerea, până în anul 2030, a conectivităţii la nivel de gigabit în toate gospodăriile Uniunii Europene şi a reţelelor 5G în toate zonele populate. Aceste facilităţi vor garanta cetățenilor și întreprinderilor din Uniunea Europeană accesul la noi locuri de muncă şi posibilitatea de a concura pe noi pieţe. O conectivitate sigură și rapidă va oferi de asemenea europenilor acces la competențe digitale, va dezvolta inovarea și va oferi aplicații fără precedent în domenii precum sănătatea, educația și serviciile publice online.
Se preconizează că Sectorul digital al Mecanismului pentru interconectarea Europei va sprijini următoarele acțiuni-cheie:
– în primul rând, instalarea infrastructurilor 5G în Europa, în special acoperirea de-a lungul coridoarelor transfrontaliere și a rețelelor pentru comunitățile inteligente;
– apoi, dezvoltarea de noi rețele magistrale sau modernizarea celor existente, inclusiv cloud federation, infrastructurile de comunicații cuantice și cablurile submarine;
– şi, nu în ultimul rând, instalarea unor infrastructuri de conectivitate digitală în sectoarele transporturilor sau energiei.
Primele cereri de propuneri legate de Sectorul digital al Mecanismului pentru interconectarea Europei vor fi lansate la începutul anului viitor.