Instrumente pentru gestionarea schimbărilor demografice în UE
Comisia a stabilit un set de instrumente de politică aflate la dispoziția statelor membre pentru gestionarea schimbărilor demografice și a impactului acestora asupra societății și economiei Uniunii, inclusiv asupra competitivității globale a acesteia.
Gabriela Mitrovici, 13.10.2023, 08:30
7 din 10 europeni cred că tendințele demografice pun în pericol prosperitatea economică și competitivitatea pe termen lung ale Uniunii Europene, relevă un sondaj Eurostat. Documentul adoptat de Comisie prezintă gama largă de instrumente (inclusiv instrumente de reglementare, cadre de politică și finanțare) de care dispun statele membre pentru gestionarea acestor schimbări demografice.
Acest set se bazează pe experiențele din întreaga UE și stabilește o abordare cuprinzătoare a schimbărilor demografice, structurată în jurul a patru piloni. Este vorba în primul rând de sprijinirea părinților printr-o mai bună reconciliere a aspirațiilor familiale cu serviciul, în special prin asigurarea accesului la îngrijire de calitate pentru copii. Apoi, generațiile mai tinere trebuie sprijinite pentru a prospera, a-și dezvolta competențele, a avea acces facil la piața muncii și la locuințe la prețuri accesibile. În al treilea rând trebuie implicate generațiile mai în vârstă și asigurată bunăstarea acestora, prin reforme combinate cu politici adecvate privind piața muncii și locul de muncă. Și nu în ultimul rând, acolo unde este necesar, trebuie abordat deficitul de forță de muncă prin gestionarea migrației legale.
Setul de instrumente recunoaște necesitatea de a lua în considerare dimensiunea teritorială a schimbărilor demografice, în special în regiunile care se confruntă cu fenomenul declinului demografic și cu o mobilitate externă semnificativă a lucrătorilor tineri (exodul creierelor).
Comisia invită statele membre să elaboreze și să pună în aplicare politici integrate pentru a aborda schimbările demografice. Acestea ar trebui să se bazeze pe realitățile locale, deoarece provocările demografice diferă de la un stat la altul și de la o regiune la alta. Egalitatea de gen, nediscriminarea și echitatea între generații trebuie să se afle în centrul opțiunilor de politică. Tehnologiile digitale pot stimula avantajul competitiv al Europei și pot contribui la compensarea impactului schimbărilor demografice.