Instituțiile UE încurajează mersul cu bicicleta în întreaga Europă
O veste bună pentru iubitorii de biciclete vine acum de la Comisia Europeană. Instituţiile UE se angajează să încurajeze mersul cu bicicleta în toată Europa.
Luminița Voinea, 08.04.2024, 15:46
Deplasarea cu bicicleta este una dintre cele mai durabile, sănătoase și eficiente forme de transport, cu un potențial considerabil de a sprijini decarbonizarea transportului urban. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a semnat Declaraţia europeană privind deplasarea cu bicicleta.
Mersul cu bicicleta este o modalitate de transport sustenabilă, accesibilă și la prețuri abordabile, care are o valoare adăugată puternică pentru economia UE, se arată în Declaraţia europeană privind deplasarea cu bicicleta. Aceasta include angajamente clare, precum crearea unor rețele sigure și coerente pentru biciclete în orașe, legături mai bune cu transportul în comun, spații de parcare securizate și acces la punctele de reîncărcare pentru bicicletele electrice, dar și dezvoltarea unei industrii europene a ciclismului de talie mondială, inclusiv prin creșterea producției europene a unei game largi de biciclete.
Instituțiile europene recunosc că este nevoie de finanțare adecvată pentru deplasarea cu bicicleta – la nivel local, național și european – pentru a răspunde ambiției de a convinge mai multe persoane să se deplaseze cu acest vehicul. Angajamentele trebuie asumate la nivelul UE, precum și la nivel național, regional și local. Toate acestea sunt elemente necesare pentru îmbunătățirea calității și a cantității infrastructurii pentru biciclete în toate statele membre și pentru a face din mersul cu bicicleta o activitate atractivă pentru pentru public.
„Recunoaștem numeroasele beneficii ale mersului cu bicicleta: reduce poluarea, precum și aglomerația urbană, și promovează stiluri de viață mai sănătoase. Mai mult, mersul cu bicicleta este o piatră de temelie a industriei europene, stimulând inovarea și creșterea economică și creând în același timp locuri de muncă de înaltă calitate la nivel local”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
În România, care este al doilea cel mai mare producător de biciclete din Uniunea Europeană, după Portugalia şi înaintea Italiei, cererea de astfel de mijloace de transport este la mare distanţă de cea din ţări precum Olanda sau Danemarca.
La noi, acest vehicul este văzut mai degrabă ca un mijloc de petrecere a timpului liber şi nu ca unul de transport zilnic. Olanda, Danemarca şi Germania conduc topul ţărilor în care se întâlnesc cele mai mari comunităţi de biciclişti, în condiţiile în care şi infrastructura se dovedeşte a fi conformă cu nevoile locuitorilor.