Inițiative pentru securitatea economică a UE
Comisia Europeană a adoptat cinci iniţiative menite să consolideze securitatea economică a Uniunii într-un context geopolitic tot mai tensionat și în fața unor schimbări tehnologice profunde.
Gabriela Mitrovici, 26.01.2024, 08:55
Pachetul propus are ca scop întărirea securității economice a Uniunii Europene, păstrând în același timp deschiderea către comerț, investiții și cercetare, în acord cu Strategia de Securitate Economică Europeană din iunie 2023.
Noile propuneri sunt parte a unei abordări extinse, structurate pe trei piloni: promovarea competitivității, protejarea împotriva riscurilor și parteneriatul cu o gamă cât mai largă de țări pentru a promova interesele comune în domeniul securității economice.
Cele cinci direcţii vizate de noile iniţiative sunt: consolidarea controlului investițiilor străine în Uniunea Europeană; monitorizarea şi evaluarea riscurilor legate de investiţiile externe; un control mai eficient asupra exporturilor de bunuri cu dublă utilizare; sprijinirea cercetării și dezvoltării în domeniul tehnologiilor cu potențial de dublă utilizare; consolidarea securității cercetării în întreaga uniune.
Acțiunile viitoare ale UE vor continua să se bazeze pe evaluările continue ale riscurilor și pe coordonarea strategică cu statele membre, pentru a ajunge la o înțelegere comună a riscurilor cu care se confruntă Europa și a acțiunilor adecvate.
În contextul actual geopolitic provocator, UE acționează pentru a îmbunătăți coordonarea controlului exporturilor de bunuri cu dublă utilizare – cum ar fi electronice avansate, toxine, tehnologie nucleară sau de rachete – astfel încât acestea să nu fie folosite pentru a submina securitatea și drepturile omului. Acest aspect este abordat în Cartea Albă a Comisiei privind Controlul Exporturilor, care propune acțiuni pe termen scurt și mediu, respectând pe deplin regulile existente la nivelul Uniunii, dar și la nivel multilateral.
În plus, Comisia lansează o consultare publică prin intermediul Cărții Albe privind opțiunile de sprijinire a cercetării și dezvoltare în domeniul tehnologiilor cu potențial de dublă utilizare, contribuind astfel la dimensiunea de promovare a Strategiei de Securitate Economică, urmărind menținerea unui avantaj competitiv în tehnologiile critice și emergente. Autoritățile publice, societatea civilă, industria și mediul academic își pot exprima opinia până la data de 30 aprilie.