Influenţa inteligenţei artificiale asupra industriei în viitorul apropiat
Uniunea Europeană caută soluții pentru a progresa cât mai rapid în domeniile digitalizării și inteligenței artificiale.
Gabriela Mitrovici, 03.10.2018, 10:03
Uniunea Europeană caută soluții pentru a progresa cât mai rapid în domeniile digitalizării și inteligenței artificiale. Consiliul Competitivitate a discutat, săptămâna trecută, despre structura următorului program-cadru pentru cercetare și inovare, astfel încât să se valorifice la maximum potențialul acestor domenii.
Miniștrii europeni ai economiei, reuniți săptămâna trecută la Bruxelles în cadrul Consiliului Competitivitate, au subliniat importanța unei cooperări mai strânse în împărtășirea de bune practici în ceea ce privește digitalizarea și inteligența artificială pentru a se putea ajunge la o abordare coordonată la nivelul Uniunii Europene, aceasta fiind o componentă esențială a viitoarei strategii industriale pentru Europa.
Concluzia reuniunii a fost că sunt necesare investiții substanțiale și de impact în cercetarea în aceste domenii, în crearea de rețele digitale inovatoare, în promovarea împărtășirii datelor, în standardizare, în infrastructuri IT de înaltă performanță, precum și în dezvoltarea și răspândirea de abilități digitale printre lucrători. În același timp, trebuie acordată o atenție specială companiilor start-up, mici și mijlocii. Este, de asemenea, nevoie de găsirea de soluții pentru reducerea diferenței de gen în lumea digitală.
Valorificarea întregului potențial al digitalizării este esențială pentru competitivitatea economiei Uniunii Europene, iar discuțiile de la Bruxelles au constituit un prim pas în direcția unui plan de acțiune al Uniunii privind inteligența artificială, care va contribui la stimularea creșterii economice și la crearea de locuri de muncă, a precizat Margarete Schramböck, ministrul federal austriac al digitalizării și economiei. Cel mai urgent lucru pe care-l avem de făcut este să lucrăm la inovație. Industria europeană generează jumătate dintre exporturile noastre și două treimi din investițiile în cercetare și dezvoltare, așadar este foarte clar că în anii care vin trebuie să continuăm să ne concentrăm asupra acestui sector. Inteligența artificială este esențială și toate țările au fost de acord că trebuie să facem progrese în această direcție. Statele Unite, Asia și China deja avansează rapid în acest domeniu. Nu trebuie să pierdem trenul nici noi. Este la fel de importantă și întărirea pieței interne și de aceea mă bucur că s-a adoptat regulamentul privind Portalul digital unic.
La reuniunea de la Bruxelles a participat și Dănuț Andrușcă, ministrul român al economiei, care a subliniat că la noi în țară, procesul de digitalizare a companiilor este în continuă creștere, iar prima firmă românească care a dobândit statutul de unicorn – adică un start-up care a depășit un miliard de dolari – activează în domeniul inteligenței artificiale. El a mai spus că România își dezvoltă în prezent Strategia 5G, întrucât pentru a valorifica din plin potențialul Pieței Unice Digitale este nevoie de rețele de bandă largă, de capacitate foarte mare.