În 2018, număr record al țărilor afectate de incendii forestiere
Incendiile au distrus, anul trecut, aproximativ 178.000 de hectare de pădure și terenuri din Uniunea Europeană.
Arina Petrovici-Matei, 04.11.2019, 12:44
Incendiile au distrus, anul trecut, aproximativ 178.000 de hectare de pădure și terenuri din Uniunea Europeană. Deși această suprafață nu reprezintă nici a șasea parte din cea distrusă de incendii în 2017 și este sub media pe termen lung, numărul țărilor care au fost afectate de incendii de proporții, anul trecut, a fost mai mare ca niciodată.
Anul trecut, Sistemul european de informații privind incendiile forestiere a cartografiat cele mai multe astfel de calamităţi în Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie și Suedia. În Suedia, sezonul incendiilor de pădure a fost cel mai grav înregistrat vreodată. Cu o suprafață totală distrusă de incendii de peste 21.000 de hectare, Suedia s-a aflat pe locul al doilea, după Portugalia, printre cele mai afectate state membre ale Uniunii Europene – o situație neobişnuită pentru o țară nordică. Ediția 2018 a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dat publicităţii zilele trecute, la Bruxelles, mai arată că, deși cea mai mare suprafață distrusă de incendii a fost înregistrată tot în Portugalia, ea a fost, totuşi, mică în comparaţie cu suprafața distrusă în 2017, a avut una dintre cele mai mici valori totale din ultimii 10 ani.
La prezentarea raportului, comisarul pentru Mediu Karmenu Vella a avertizat că în prezent, mai mult ca niciodată, pădurile fac față unei grave amenințări: la fiecare oră, incendiile înghit o suprafață echivalentă cu 800 de terenuri de fotbal în lume. Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu țările partenere pentru a proteja atât pădurile din blocul comunitar, cât și din lume, investind în prevenirea incendiilor forestiere – a mai spus Karmenu Vella.
Comisia Europeană arată că, anul trecut, mecanismul de protecție civilă al Uniunii a fost activat de cinci ori pentru a face față incendiilor de pădure din Suedia, Grecia, Letonia și Portugalia. Iar anul acesta, în martie, a fost modernizat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene și a fost lansat rescEU, pentru a îmbunătăți protecția cetățenilor împotriva dezastrelor și gestionarea riscurilor în Europa și în afara ei. În această vară, Uniunea Europeană a reunit o flotă de tranziție de aeronave de stingere a incendiilor, pe care a mobilizat-o deja de două ori în Grecia și în Liban. Iar în iulie, Comisia a publicat o comunicare în care a făcut apel la intensificarea acțiunii de combatere a despăduririlor și a degradării pădurilor la nivel european și s-a angajat să întreprindă ea însăși acțiuni suplimentare, inclusiv prin transformarea Sistemului european de informații privind incendiile forestiere într-un instrument de monitorizare a incendiilor la scară mondială.