Importanța dezvoltării comunităților sustenabile și a orașelor inteligente
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Proiectarea orașelor inteligente trebuie să cuprindă reducerea poluării și să aducă valoare socială pe termen lung.
Laurențiu Văduva, 09.11.2021, 08:16
Ce este acela un oraş inteligent? În viziunea Comisiei Europene, un astfel de oraş este un loc în care reţelele şi serviciile devin mai eficiente prin folosirea soluţiilor digitale în beneficiul locuitorilor şi al operatorilor economici. Aceasta merge dincolo de vechiul scop al utilizării resurselor într-un mod cât mai optim şi cu emisii cât mai mici. Cu alte cuvinte, într-un oraş inteligent avem reţele de transport mai inteligente, sisteme modernizate de alimentare cu apă şi eliminare a deşeurilor şi moduri mult mai eficiente de iluminare şi încălzire a clădirilor. Plus o administraţie mai interactivă şi mai responsabilă, spaţii publice mai sigure şi satisfacerea necesităţilor unei populaţii cu vârste din ce în ce mai înaintate.
Nu în ultimul rând, este necesară reorientarea conceptului de oraș inteligent, de la o abordare bazată în primul rând pe tehnologie, către una centrată pe factorul uman.
Prezentă la o conferinţă de profil, Ramona Chiriac, şefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a subliniat importanța dezvoltării comunităților sustenabile și a orașelor inteligente în ţara noastră, proiecte care se aliniază cu strategia Comisiei Europene pentru o Uniune Europeană mai verde și mai digitală.
Ea a arătat că orașele inteligente au la bază o transformare socială care ar trebui să implice toate părțile interesate – de la autorități, la universități și locuitori. Scopul tuturor ar trebui să fie acela de a concepe soluții inteligente și durabile adaptate provocărilor şi situaţiei locale, atât din zonele urbane, cât și din cele rurale.
Printre principalele inițiative ale Uniunii Europene care asigură un nou cadru pentru proiectarea acestor orașe inteligente, se numără și noul Bauhaus european. Acesta, împreună cu Pactul verde european, ar trebui să încurajeze județele și orașele din România să propună soluții inovatoare, care să combine elemente de funcționalitate cu elementele estetice, pentru economii europene mai inteligente și mai reziliente – a mai arătat Ramona Chiriac.
Şefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a mai adăugat că, în cadrul discuțiilor purtate cu autoritățile române naționale și regionale, Comisia Europeană a exprimat în mod constant faptul că investițiile propuse privind orașele inteligente în cadrul politicii de coeziune trebuie să se bazeze pe o logică de intervenție solidă, realizată în urma unor strategii stabilite prin abordarea participativă.