Implementarea Pactului verde european
Uniunea Europeană urmează să treacă prin transformări masive ca urmare a eforturilor sale de a răspunde crizei climatice și provocărilor industriale și demografice.
Cătălin Gomboș, 30.01.2020, 10:26
Comisia Europeană intenționează să propună prima Lege a Climatului în primele 100 de zile ale mandatului său. Este vorba de un proiect care legiferează Pactul Verde European și , în acest fel, le poate oferi investitorilor predictibilitate. În acest sens, Comisia a organizat deja o primă dezbatere publică cu privire la Legea Climatului, găzduită de vicepreședintele Frans Timmermans. Acesta a observat că Uniunea Europeană va trebui să facă față, în viitorul apropiat, mai multor provocări care vor duce la schimbări semnificative, dar că are resursele pentru a o face:
Putem să facem asta! Avem cunoștiințele științifice, avem tehnologia necesară și cu siguranță putem să găsim banii. Comisia spune că e vorba de o sumă cuprinsă între 260 și 300 de miliarde de euro care trebuie investiți anual pentru ca această tranziție să poată avea loc. Pare descurajant, dar am fost la Forumul economic de la Davos și am văzut despre ce sume se vorbește atunci când vine vorba de investiții. Și dacă reorientăm o parte din sumele care sunt prevăzute pentru investiții în combustibili fosili vom găsi banii. Așadar, repet, tehnologia, știința, banii, nu reprezintă o problemă, așa că de ce este dificil?
Cred că problema esențială este una de guvernanță. Cum te organizezi? Este exact ca în orice altă tranziție, în special una care este dublă sau triplă pentru Europa. Avem tranziția din cauza crizei climatice – Mama Geea ne spune că nu mai poate continua așa și dacă tu ai de gând să o faci o vei simți. Avem și o Revoluție industrială, prima din istorie care afectează fiecare ființă de pe această planetă. Ca europeni avem și o provocare demografică, iar aceasta se combină cu celelalte două și ne schimbă poziția în lume. Atunci când s-au născut părinții mei, în Europa trăia 23 – 24% din populația lumii iar în Africa 5%, însă în câțiva ani situația va fi complet inversată, iar asta are consecințe geopolitice uriașe pentru noi și pentru toată lumea. Iar aceste trei provocări combinate vor dicta alegerile de politici pe care le vom face.
Pactul verde european prevede că Uniunea Europeană va ajunge neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze de sera până în 2050, prin tăierea emisiilor, investiții în tehnologii ecologice și protejarea mediului înconjurător.