Impactul industriei textile asupra mediului
Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat recent un studiu care arată cât de nocivă este pentru mediul înconjurător industria textilă, inclusiv hainele pe care le purtăm.
Laurențiu Văduva, 12.01.2021, 08:55
Numai în anul 2015, 79 de miliarde de metri cubi de apă – adică aproximativ 79 de miliarde de tone – au fost folosite pentru producerea de haine şi alte produse textile – se arată în studiul Parlamentului European. Ştiaţi că este nevoie de 2700 de litri de apă pentru producerea unui singur tricou ? Adică apa de băut necesară unui om timp de 2 ani şi jumătate !!! În fiecare an, maşinile noastre de spălat deversează în ocean 500.000 de tone de microfibre sintetice. Adică 35% din totalul maselor microplastice care ajung în natură.
Vopsirea şi finisarea produselor textile poluează aproximativ o cincime din volumul total de apă curată al planetei ! Dar emisiile de gaze cu efect de seră ? 10% sunt produse numai de industria textilă. Adică mai mult decât cantitatea de emisii generată de toate zborurile internaţionale luate împreună plus transporturile maritime globale de mărfuri. Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, produsele textile cumpărate pe teritoriul UE au generat, numai în anul 2017, 654 de kilograme de bioxid de carbon pe cap de locuitor !
Dar în ceea ce priveşte deşeurile textile ? Ei bine, în fiecare an, în medie, fiecare cetăţean european a folosit 26 de kg de materii textile şi a aruncat la gunoi aproximativ 11 kg. Astăzi este mai uşor să arunci hainele decât să le donezi. Aşa încât 87% sunt incinerate sau aruncate la gropile de gunoi. La nivel global, mai puţin de 1% din haine sunt reciclate tot în haine, în parte din cauza tehnologiilor inadecvate.
Ce este de făcut ?
O directivă a Parlamentului European obligă statele membre ca până în 2025 să asigure colectarea separată a deşeurilor textile. Noile strategii de mediu ale Comisiei includ măsuri de circularizare a proceselor de producţie a textilelor, rezolvarea problemei produselor chimice periculoase şi sprijinirea consumatorilor în alegerea textilelor care sunt produse în mod sustenabil. În Uniunea Europeană există EU Ecolabel, adică eticheta ecologică, un standard bazat pe criterii foarte stricte, pe care, dacă le respectă, producătorii de haine şi textile se califică pentru diverse stimulente.
Apoi, Programul Orizont 2020 – cel mai amplu program de Cercetare şi Inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană – finanţează proiectul Resyntex care foloseşte reciclarea chimică; acesta poate furniza un model de afaceri în domeniul economiei circulare pentru industria textilă, creând în acelaşi timp locuri de muncă.