Îmbunătăţirea siguranţei transportului feroviar de călători – consultare publică
Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a colecta de opinii care vizează îmbunătăţirea securităţii transportului feroviar de călători.
Daniela Mănuță, 10.01.2018, 13:45
Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a colecta de opinii care vizează îmbunătăţirea securităţii transportului feroviar de călători. Această iniţiativă , care este deschisă până la data de 16 februarie, are ca scop să completeze măsurile europene existente în materie de securitate pentru protecţia pasagerilor din transportul aerian şi maritim internaţional, dar că şi călătorii din transportul feroviar sunt protejaţi în egală măsură.
Potrivit Comisiei Europene, la această consultare publică pot participa cetăţenii, operatorii de transport feroviar, reprezentanţii autorităţilor naţionale şi de aplicare a legii şi autorităţii din domeniul transportului . Cei interesaţi trebuie să completeze un formular disponibil online şi să răspundă la un set de întrebări. Acesta se găseşte pe pagina de internet a Comisiei Europene, secţiunea consultari publice. Deşi legislaţia europeană privind protecţia transportului aerian şi maritim este relativ dezvoltată, nu există măsuri corespondente la nivel european cu privire la securitatea transportului feroviar. Pentru a răspunde nivelului ridicat al ameninţării teroriste în domeniul transporturilor, unele state membre şi-au consolidat măsurile naţionale de securitate pentru protejarea transportului feroviar, însă acest lucru a fost realizat într-un mod necoordonat, a declarat asistentul de presă din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Roxana Morea: Coordonarea la scară europeană este adesea foarte complexă şi poate genera un nivel insuficient de protecţie, având în vedere că există un număr mare de părţi interesate care trebuie să acţioneze pentru a preveni sau gestiona incidente teroriste, percepţiile diferite care există asupra riscurilor de la o ţară la alta. Majoritatea statelor membre consideră că reţele lor feroviare reprezintă de fapt o problemă internă şi au abordări diferite, iar în ceea ce priveşte siguranţa serviciilor feroviare internaţionale, statele membre iniţiază discuţii bilaterale ad-hoc şi încheie acorduri cu ţările vecine referitoare la acest tip de servicii, însă această practică generează lacune în coordonarea pe probleme de securitate.
Reprezentanţii executivului comunitar mai spun că dezvoltarea continuă de noi coridoare feroviare transeuropene de mare viteză şi liberalizarea sectorului feroviar ar putea spori vulnerabilitatea în faţa ameninţărilor la adresa securităţii în următorii ani. De aceea, se impune aplicarea unor măsuri comune, a mai spus Roxana Morea: Din acest motiv, Comisia intenţionează să abordeze siguranţa serviciilor feroviare de transport internaţional de călători prin implementarea unei abordări comune în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor de securitate şi identificarea şi punerea în aplicarea a unor măsuri de securitate adecvate şi proporţionale, care de fapt să facă obiectul unui mecanism de coordonare sistematic şi formalizat la nivelul UE.
Această consultare publică este completată de alta, aflată în desfăşurare, care se adresează autorităţilor naţionale şi altor părţi interesate, şi se concentrează pe elaborarea măsurilor paneuropene de securitate.