IEA avertizează UE în legătură cu posibile probleme energetice
Agenţia Internaţională a Energiei avertizează Uniunea Europeană şi guvernele ţărilor membre în legătură cu excesul de încredere după ce au depăşit această iarnă fără mari probleme în privinţa aprovizionării cu energie.
Arina Petrovici-Matei, 28.02.2023, 09:35
Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei, turcul Fatih Birol, a lansat acest mesaj la un eveniment organizat de Comisia Europeană. Din martie anul trecut, Agenţia Internaţională a Energiei a sprijinit 17 state membre în eforturile lor de a avansa în tranziţia ecologică şi pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia.
Văd un pic de exces de încredere în privinţa iernii viitoare – a spus Fatih Birol, înainte de a avertiza că următoarea iarnă poate fi chiar mai complicată decât actuala, mai cu seamă că ţările blocului comunitar încă importă 30 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia. Este o cantitate importantă, cu toate că reprezintă mai puţin de o treime faţă de achiziţiile de dinainte de război. Mai departe, Fatih Birol a evidenţiat faptul că Uniunea Europeană importă din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate, în condiţiile în care capacitatea suplimentară de anul trecut a fost una dintre cele mai scăzute din istorie. Şi, nu în ultimul rând, China va reveni anul acesta pe piaţă ca un mare cumpărător de gaze, după ce a depăşit o perioadă de contracţie a consumului.
Văd că guvernele europene au un exces de încredere, iar rolul nostru este să le spunem că treaba nu s-a terminat şi că iarna viitoare va fi un alt test important – a insistat directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei. În acelaşi timp, Fatih Birol a felicitat Bruxelles-ul, pentru că, după o criză energetică al cărei epicentru a fost în Europa, a reuşit să reducă emisiile de dioxid de carbon, pe măsură ce a accelerat implementarea de tehnologii curate, precum panourile solare, eolienele şi pompele de căldură şi, în paralel, a reuşit să scadă cu 38% veniturile Moscovei din vânzările de petrol şi gaze.
Uitându-ne în urmă cu un an, vedem că veniturile Rusiei s-au diminuat semnificativ şi vor scădea şi mai mult, tranziţia spre energie verde a avansat constant şi emisiile au fost reduse. Este o mare poveste de succes – a punctat Fatih Birol. Nu în ultimul rând, el a cerut Uniunii să profite de oportunitatea de a dezvolta un masterplan pentru a stimula o industrie europeană care până acum se baza pe un model de afaceri sprijinit de energia ieftină rusească, cu scopul de a putea concura la scară mondială. În acest sens, el a avertizat că, deşi preţul gazelor a scăzut mult faţă de nivelul înalt atins vara trecută, încă este de trei ori peste nivelurile istorice, în timp ce cotaţiile gazelor naturale în Statele Unite sunt de şapte ori mai mici, iar electricitatea în China este de trei ori mai ieftină.