Grecia rămâne sub supravegherea Comisiei Europene pentru continuarea reformelor economice
Grecia rămâne sub supravegherea Comisiei Europene chiar dacă va ieși de luna viitoare din programul de asistență financiară internațională.
Mihaela Mihai, 25.07.2018, 11:30
Grecia rămâne sub supravegherea Comisiei Europene chiar dacă va ieși de luna viitoare din programul de asistență financiară internațională.
Oficial este vorba despre un cadru de supraveghere consolidată, prin care Comisia Europeană va putea urmări și în viitor punerea în aplicare a reformelor asumate de autorităţile elene în schimbul ajutorului financiar internațional primit de-a lungul anilor. Pentru Bruxelles, supravegherea este importantă pentru consolidarea economică a Greciei și pentru ca această țară să recapete încrederea pe piețele internaționale. Cadrul au urma să fie activat pe 20 august, atunci când se încheie programul de asistență internațională.
Trebuie să ajutăm Grecia, astfel încât să poată duce la bun sfârșit reformele convenite, să poată continua politicile fiscale şi macroeconomice prudente. După 8 ani de asistență financiară, Grecia trebuie să capitalizeze progresele înregistrate astfel încât eforturile oamenilor să nu fi fost făcute în zadar. Trecerea la normalitate trebuie să însemne și capacitatea acestei țări de a se finanța singură de pe piețele internaționale. Iar această supraveghere consolidată există pentru a ajuta Grecia să instaureze un climat de încredere pe pieţe, printre investitori, societăţi şi antreprenori: cu toţii își dorescstabilitate şi predictibilitate. Este și o modalitate de a atrage mai multe investiţii şi de a asigura o creştere durabilă. Vor fi create astfel noi locuri de muncă şi condiţii de viaţă şi sociale mai bune pentru poporul elen, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al executivului comunitar, responsabil pentru moneda euro şi stabilitatea financiară.
Valdis Dombrovskis a ținut în același timp să vorbească despre problemele pe care le au încă de rezolvatautoritățile de la Atena: Grecia se confruntă în continuare cu numeroase provocări: o rată a șomajului care începe să scadă, dar care rămâne la un nivel extrem de ridicat, o datorie publică foarte mare, numeroase credite neperformante, un nivel scăzut de competitivitate și un mediu de afaceri care are nevoie de îmbunătățire.
Progresele vor fi evaluate în cadrul unor misiuni trimestriale. Eventualele riscuri vor fi astfel identificate și rezolvate din timp. Și tot trimestrial, Comisia va întocmi rapoarte pe care le va trimite grupului de lucru din zona euro, Parlamentului European, dar și legislativului elen.
Evoluţia economică a Greciei va fi monitorizată şi de Fondul Monetar Internaţional, un alt creditor important al
Greciei.De altfel, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a afirmat că ‘încă are unele rezerve’ privind sustenabilitatea datoriei pe termen lung a Atenei.
În cei opt ani de asistență financiară, Grecia a beneficiat de peste 273 de miliarde de euro.În schimbul ajutorului
a trebuit însă să pună în practică numeroase reforme , adesea dureroase, să reducă pensiile și salariile din sectorul public. În tot acest timp au avut loc numeroase greve și demonstrații de protest și chiar un referendum la care
grecii au fost întrebați dacă acceptă reformele cerute de creditorii internaționali.