Ghid UE de întoarcere la locul de muncă în condiții de siguranță
Tot mai multe țări reduc treptat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, iar oamenii încep să revină la locurile de muncă.
Gabriela Mitrovici, 28.04.2020, 12:09
Cum se pot garanta sănătatea și siguranța lucrătorilor atunci când se întorc la serviciu? Această întrebare importantă îi preocupă pe mulți angajatori acum când țările membre ale Uniunii Europene planifică sau aplică revenirea treptată la locul de muncă după izolarea impusă de răspândirea noului coronavirus. În acest scop, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă a publicat un ghid privind întoarcerea la serviciu.
Pentru Comisie este extrem de important să se asigure că lucrătorii se pot întoarce la locul de muncă într-un mediu sigur și sănătos.
Printre recomandări se numără: evaluarea riscurilor și luarea de măsuri corespunzătoare; minimizarea expunerii la infecţii, inclusiv prin instalarea de paravane între lucrători acolo unde nu este posibilă păstrarea distanței de doi metri; eliminarea ori limitarea interacţiunilor cu clienţii, ca și reducerea contactelor între angajaţi la schimburile de ture. protejarea persoanelor vulnerabile.
Este necesară implementarea de reguli privind concedii flexibile şi muncă de la distanţă pentru a limita prezenţa la locul de muncă.
În situațiile în care se dorește reluarea activității în spații închise pentru o perioadă, acestea trebuie mai întâi reconfigurate și adaptate pentru păstrarea distanței între lucrători. Agenția recomandă reluarea pentru început doar a acelor activități absolut esențiale și amânarea altora pentru momentul în care riscul va fi mai scăzut.
Se recomandă o atenție deosebită și la sănătatea psihică a lucrătorilor, nu doar la cea fizică, pentru că în această perioadă mai multe persoane pot suferi de anxietate sau stres. Companiile vor trebui să reanalizeze sarcinile persoanelor care s-au vindecat de COVID-19, pentru că acestea pot avea mult timp urmări ale bolii care le pot afecta capacitatea de muncă, între care musculatura slăbită sau probleme de memorie ori concentrare. Specialiștii spun că aproape jumătate dintre cei care au fost infectați de noul coronavirus, vor avea nevoie de aproape un an pentru a reveni la performanța dinainte, iar aproape o treime ar putea să n-o mai atingă niciodată.