Garda de frontieră și de coastă europeană – Acordul privind cooperarea operațională cu Muntenegru
Comisia Europeană şi Muntenegrul au parafat, zilele trecute, un acord care va permite ca echipe ale Gărzii europene de frontieră și de coastă să fie desfăşurate în această ţară ex-iugoslavă.
Arina Petrovici-Matei, 13.02.2019, 09:41
Comisia Europeană şi Muntenegrul au parafat, zilele trecute, un acord care va permite ca echipe ale Gărzii europene de frontieră și de coastă să fie desfăşurate în această ţară ex-iugoslavă.
După intrarea în vigoare a acordului, Agenția Europeană de Frontieră şi de Coastă va putea acorda asistență Muntenegrului în gestionarea graniţelor și va efectua operațiuni comune cu această ţară din Balcanii de Vest, în special în cazul unei schimbări bruște a fluxurilor migratorii. Documentul a fost parafat, la Bruxelles, de comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie Dimitris Avramopoulos și de ministrul de Interne al Muntenegrului Mevludin Nuhodžić. Comisarul Avramopoulos a calificat acordul drept un nou pas în direcţia consolidării cooperării Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest în ce priveşte managementul frontierelor, migraţia şi securitatea. Oficialul a mulţumit Muntenegrului pentru eforturile și angajamentul său față de inițierea acestui acord și şi-a exprimat speranţa că el va fi încheiat în curând:
Când vine vorba de a ne proteja frontierele, de a asigura securitatea şi de a gestiona migraţia, provocările cărora trebuie să le facem faţă sunt comune şi tot comun trebuie să fie şi răspunsul nostru. Acest acord împreună cu altele care sunt deja sau urmează să fie încheiate cu ceilalţi parteneri din Balcani ne vor permite să cooperăm mai eficient în toate aceste domenii. În curând, garda europeană de frontieră şi de coastă va putea să realizeze operaţiuni comune nu doar în Muntenegru, ci şi în alte ţări din Balcanii de Vest.
În 2016, Bruxelles-ul a întărit mandatul european al frontierelor și al pazei de coastă pentru a permite desfășurarea ei în imediata vecinătate a Uniunii Europene. În conformitate cu aceste norme, Agenția Europeană de Frontieră și de Coastă poate efectua desfășurări și operațiuni comune pe teritoriul statelor vecine din afara Uniunii Europene, sub rezerva încheierii prealabile a unui acord de statut între Uniune și țara în cauză. Acordul cu Muntenegrul este al cincilea negociat cu o țară parteneră în Balcanii de Vest. Au fost semnate anul trecut acorduri similare cu Albania și parafate cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi cu Serbia. În ianuarie anul acesta, a fost parafat şi acordul cu Bosnia și Herțegovina.Ce urmează? Proiectul de acord privind statutul parafat cu Muntenegru va fi semnat oficial la o dată ulterioară, după ce ambele părți finalizează procedurile legale necesare. De asemenea, este necesară aprobarea Parlamentului European.