Fructe, legume, lapte în școli: PE cere mai mulți bani și mai puțină birocrație
PE cere creşterea finanţării şi simplificarea modului de derulare a programului de acordare a fructelor, legumelor și laptelui în școli şi recomandă ca o parte din buget să fie alocată pentru măsuri educaţionale privind obiceiurile alimentare sănătoase.
Gabriela Mitrovici, 11.05.2023, 08:25
Eurodeputații au adoptat, în această săptămână, o rezoluție care solicită resurse financiare sporite și simplificarea programului Uniunii de distribuție de fructe, legume, lapte și produse lactate în școli. Până acum programul a vizat doar 20% dintre elevii din Uniune. Bugetul limitat a împiedicat programul să ajungă la un număr mai mare de elevi, în ciuda cererii crescute din partea școlilor din unele state membre. Din acest motiv, eurodeputații solicită o majorare a bugetului și o realocare a fondurilor neutilizate între statele membre. Se propune, de asemenea, ca cel puțin 10% din finanțare să fie alocată pentru măsuri educaționale privind obiceiurile alimentare sănătoase.
Fructele, legumele și produsele lactate care urmează să fie distribuite în școlile din Uniunea Europeană ar trebui să fie neprelucrate, fără adaos de zahăr, grăsimi, sare sau îndulcitori, ecologice, produse la nivel local și cu indicații de calitate, spun eurodeputații.
Modalitatea de participare a școlilor la program trebuie simplificată pentru a fi atrăgătoare, spun eurodeputații, care solicită mai puțină birocrație în această procedură. De asemenea, aceștia propun să se analizeze posibilitatea de a se extinde sistemul către țările candidate.
Programul Uniunii Europene pentru școli funcționează cu un buget de 220 de milioane de EUR pe an școlar. În perioada 2017-2022, toate țările Uniunii au înregistrat o scădere a participării. Acest pas reprezintă un răspuns la așteptările cetățenilor de a promova o alimentație sănătoasă, un stil de viață sănătos și o producție alimentară sigură, durabilă, justă și responsabilă din punct de vedere climatic.
Guvernul României a aprobat chiar ieri continuarea participării ţării noastre la acest program până în anul 2029 şi extinderea aplicării de la 3 la 5 zile pe săptămână. Circa 1,9 milioane de preşcolari şi elevi vor beneficia de acest program, iar suma totală alocată din fonduri europene este de aproximativ 17,5 milioane de euro.