Forumul energetic UE-SUA
Exporturile de gaze naturale lichefiate din Statele Unite către Uniunea Europeană au ajuns la 272%, într-un moment în care Bruxelles-ul găzduieşte Forumul energetic la nivel înalt pentru companii europene şi americane.
Arina Petrovici-Matei, 13.05.2019, 11:31
Exporturile de gaze naturale lichefiate din Statele Unite către Uniunea Europeană au ajuns la 272%, într-un moment în care Bruxelles-ul găzduieşte Forumul energetic la nivel înalt pentru companii europene şi americane. Reuniunea de la Bruxelles a constituit un semnal clar al consolidării cooperării dintre Uniuea Europeană şi Statele Unite în domeniul energiei.
În declarația comună din iulie anul trecut, de la Washington, președinţii Jean Claude Juncker și Donald Trump au convenit să consolideze cooperarea strategică în domeniul energiei între Uniunea Europeană şi Statele Unite. Ei au formalizat înțelegerea beneficiilor exporturilor extinse de gaz natural lichefiat (GPL) din Statele Unite către piața de gaze din Uniunea Europeană. De la primul cargo, în aprilie 2016, exporturile de GPL din Statele Unite către Uniunea Europeană s-au majorat substanţial, însă au înregistrat o creștere puternică după reuniunea de anul trecut, Trump-Juncker cu 272%. Astfel, în martie 2019, s-a înregistrat cel mai mare volum din istoria transatlantică a comerțului cu GPL, de aproape un miliard şi jumătate de metri cubi.
La Bruxelles, Forumul la nivel înalt dedicat energiei, deschis de comisarul pentru măsuri climatice și energie Miguel Arias Cañete și de secretarul american al energiei Rick Perry, a urmărit să ofere companiilor americane și europene prilejul de a planifica acțiuni suplimentare, pentru a profita pe deplin de oportunitățile în comerțul cu GPL. S-a discutat despre o nouă infrastructură pentru dezvoltarea în amonte, lichefierea și re-gazeificarea până la distribuția rețelelor de conducte, precum și despre noi modele de afaceri și instrumente financiare într-o piață în schimbare.
Comisarul pentru energie și climă Miguel Arias Cañete a subliniat că securitatea energetică este una dintre principalele povești de succes ale cooperării transatlantice și una în care ambele părţi au un interes reciproc ferm. Gazul natural va rămâne o componentă importantă a mixului energetic al Uniunii Europene în viitorul apropiat, pe măsură ce ne îndreptăm spre surse mai curate de energie.
Miguel Arias Cañete: Uniunea Europeană este, de asemenea, puternic angajată în reducerea emisiilor de carbon care generează schimbările climatice. Iar o parte importantă din aceste emisii – 75% – provin din producerea şi consumul de energie. În acest sens, am adoptat recent cel mai ambiţios accord pentru a ne îndeplini obiectivele de reducere a gazelor cu efect de sera până în 2030.
Având în vedere dependența noastră severă de importuri – a mai spus Miguel Arias Cañete -, gazele naturale lichefiate din Statele Unite, dacă şi prețul ar fi competitiv, ar putea juca un rol din ce în ce mai important și strategic în aprovizionarea Uniunii Europene. De fapt, importurile crescute de GPL din Statele Unite contribuie la obiectivul european de diversificare a aprovizionării cu energie. Competitivă și stabilă, piața europeană a gazelor naturale este a doua cea mai mare piață unică de gaze din lume după cea americană.