Fonduri pentru femeile şi fetele din Afganistan
Uniunea Europeană va trimite 140 de milioane de euro în Afganistan, bani destinaţi asistenţei pentru nevoile de bază ale femeilor în domenii precum sănătatea, educaţia, economia sau agricultura.
Mira Gomboș, 25.09.2023, 10:19
În doi ani de la revenirea lor la putere în Afganistan, deşi au promis că vor respecta drepturile omului pentru a obţine în continuare fonduri de la comunitatea internaţională, talibanii au aplicat asupra femeilor aceleaşi principii ultraconservatoare ale islamului din perioada 1996-2001, potrivit cărora femeia are un rol preponderent casnic si se află sub tutela bărbatului. Adolescentele au fost private de a merge la şcoală mai departe de clasa a şasea.
S-a trecut, apoi, la interzicerea învăţământului universitar pentru femei pe motiv că studentele nu respectau codurile stricte de îmbrăcăminte, frecventau cursurile fără a fi însoţite de rude bărbaţi şi se amestecau cu studenţii de sex masculin.
Totul a culminat, în decembrie 2022, cu un ordin prin care li se cerea tuturor organizaţiilor neguvernamentale naţionale şi internaţionale să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor. Ca reacţie, multe dintre ONG-urile instalate în Afganistan şi-au oprit activitatea, iar ţara nu a mai primit ajutor economic esenţial pentru a oferi asistenţă umanitară milioanelor de familii aflate în situaţii critice.
Decizia de acum a Uniunii Europene, de a debloca anumite fonduri pentru Afganistan, vine după şase luni de monitorizare şi evaluare a aplicării principiului pentru femei de către femei, iar banii vor merge numai în sectoarele și zonele geografice în care femeilor li se permite să lucreze la furnizarea asistenței și să beneficieze de aceasta. UE mobilizează această finanțare pentru noi proiecte, cum ar fi sprijinul pentru un mediu de învățare favorabil atât pentru băieți, cât și pentru fete, și pentru a îmbunătăți și a stimula accesul la școală prin asistență alimentară.
În ceea ce privește sănătatea, fondurile vor ajuta la consolidarea serviciilor de sănătate de bază, a combaterii bolilor infecțioase, a asigurării apei potabile, şi vor contribui la îmbunătățirea nutriției în rândul copiilor și la sporirea securității alimentare și a menţinerii gospodăriilor.