Fondul european de apărare: noi instrumente pentru inovarea în domeniul apărării
Comisia Europeană a anunțat recent adoptarea celui de-al doilea program anual de lucru al Fondului european de apărare.
Daniela Vasilescu, 17.06.2022, 10:07
Revenirea războiului în Europa a fost un șoc, ceea ce credeam că nu se va mai întampla niciodată pe teren european este acum o realitate tristă și crudă. Agresiunea militară neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei nu doar că ne-a schimbat viața de zi cu zi, ci are implicații semnificative și asupra modului în care gândim apărarea europeană, spunea recent vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Conform datelor prezentate de executivul comunitar, programul de lucru al fondului european de apărare pentru 2022 abordează în total 33 de teme, structurate în cadrul a opt cereri de propuneri – care se vor lansa în această lună, pentru a demara o serie de proiecte emblematice de mare anvergură. În acest an, două domenii critice vor fi în centrul atenției pentru a sprijini dezvoltarea capabilităților, fiecare dintre ele având un buget de peste 120 de milioane de euro. Este vorba de domeniul spațial și de cel al forțelor navale. Totodată, se vor aloca 70 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele două categorii, respectiv cibernetică și superioritate informațională, pentru eforturile de cercetare și dezvoltare.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a mai spus că este important că fondurile dedicate apărării de către fiecare stat membru al Uniunii Europene să fie coordonate și să fie făcute achiziții comune:
Este clar că trebuie să cheltuim mai mult, dar acesta nu este singurul răspuns. Trebuie să facem acest lucru mai bine și împreună. Scopul este de a ne asigura că fondurile majorate pentru apărare, alocate de către statele membre, vor avea ca rezultat raport calitate- preț mai bun, eficiență prin economie de scară și o bază tehnologică și de apărare mai puternică a Uniunii Europene.
Fondul european de apărare sporește competitivitatea industrială și promovează interoperabilitatea în întreaga Europă.