Fermierii din UE pot beneficia de plăți în avans mai mari în cadrul Politicii Agricole Comune
Comisia a autorizat posibilitatea ca statele membre ale UE să le plătească producătorilor agricoli avansuri mai mari din fondurile Politicii Agricole Comune (PAC), contribuind astfel la soluționarea problemelor de lichiditate cu care se confruntă în prezent mulți dintre aceștia.
Laurențiu Văduva, 17.09.2024, 09:47
În anul 2023, primul an de implementare a actualei Politici Agricole Comune, fermierii din Uniunea Europeană au avut dificultăţi în conformarea cu unele standarde de mediu și climă. Pentru a-i ajuta, Comisia a propus atunci modificarea anumitor prevederi ale Politicii Agricole Comune, măsură care a intrat în vigoare în luna mai 2024.
Aceste propuneri au adus fermierilor facilităţi precum controale administrative mai relaxate şi o flexibilitate mai mare la condiţiile de mediu.
Acum, fermierii din Uniunea Europeană continuă să se confrunte cu probleme de lichiditate, în special din cauza fenomenelor meteorologice extreme, a ratelor ridicate ale dobânzilor pe piețele financiare și a prețurilor ridicate ale materiilor prime, materialelor şi produselor agricole de bază.
Comisia a introdus o nouă formă de sprijin, prin posibilitatea ca statele membre să le plătească producătorilor agricoli avansuri mai mari din fondurile Politicii Agricole Comune.
Dacă ţările membre vor folosi această facilitate, din 16 octombrie fermierii europeni vor putea primi până la 70% din plățile directe în avans, comparativ cu 50% în prezent. De asemenea, plățile în avans pentru intervențiile pe suprafață și pe animale din cadrul dezvoltării rurale pot fi majorate la 85%, faţă de 75% în mod obișnuit.
O serie de state membre au solicitat această autorizație pentru a răspunde astfel provocărilor cu care se confruntă fermierii, în conformitate cu unul dintre obiectivele fundamentale ale Politicii Agricole Comune de a le oferi o plasă de siguranță economică. Executivul european a luat măsuri rapide pentru a le oferi acest sprijin, asigurând, în același timp, un cadru de securitate juridică pentru statele membre. Pe lângă măsurile care au adus mai multă flexibilitate fermierilor și administrațiilor naționale la începutul acestui an, Comisia a distribuit o parte din rezerva pentru agricultură fermierilor din anumite state membre care s-au confruntat cu dificultăți semnificative din cauza condițiilor meteorologice excepționale.