Evoluții tehnice în domeniul e-sănătate
Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA) organizeaza astăzi la Barcelona cea de-a 5-a Conferinţă Anuală pe tema siguranţei serviciilor digitale din domeniul sănătăţii.
Laurențiu Văduva, 30.10.2019, 11:18
Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA) organizeaza astăzi la Barcelona cea de-a 5-a Conferinţă Anuală pe tema siguranţei serviciilor digitale din domeniul sănătăţii. Experţi, autorităţi naţionale, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri vor discuta despre ultimele evoluţii tehnice în domeniu, bunele practici şi riscurile de securitate în contextul digitalizării tot mai pronunţate a asistenţei medicale în Europa.
Era digitală a modificat deja dramatic viaţa noastră, iar domeniul medical nu face excepţie. Chiar dacă la noi în ţară termenul de e-sănătate este mai puţin folosit, în Uniunea Europeană se vorbeşte deja de ani buni de acest concept, care înseamnă asistarea digitală a domeniului medical printr-o serie de instrumente şi servicii care utilizează tehnologii IT şi care pot îmbunătăţi prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea pacientului şi gestionarea afecţiunilor.
Telemedicina si e-sănătatea sunt părţi importante ale Strategiei Uniunii Europene privind Piaţa Unică Digitală. În Comunicarea din anul 2018 adresată instituţiilor europene, Comisia constată caracterul lent al adoptării acestor soluţii şi cere acţiuni suplimentare, inclusiv accesul sigur al cetăţenilor la datele lor medicale si partajarea acestora la nivel transfrontalier.
Dezbaterile de astăzi de la Barcelona se vor axa pe teme precum riscurile la care sunt supuse reţelele digitale, raportarea rapidă şi eficientă a incidentelor de securitate cibernetică şi bunele practici în domeniul tele-medicinei – cu accent pe transparenţa achiziţiilor în spitale. Va avea loc şi o simulare a unui atac cibernetic. Experţii vor prezenta ultimele tehnologii digitale, evoluţiile şi tendinţele acestora. Va fi prezentată strategia de securitate în e-sănătate a Danemarcei; Spania va prezenta activitatea Centrului sau Naţional de Criptologie; iar Portugalia va prezenta modul in care se realizeaza raportarea incidentelor de securitate cibernetică în sistemul său de sănătate.
Va fi prezentat, de asemenea, programul de exerciţii pan-europene Cyber Europe 2020, gestionat de agenţia ENISA. Institutul Catalan pentru Sănătate va prezenta strategiile de ridicare a nivelului de conştientizare în domeniul securităţii cibernetice în sfera medicală. A fost programată şi o sesiune de discuţii şi de schimburi de informaţii pe tema politicilor statelor membre in domeniul e-sănătăţii.