Eurostat: Turismul din UE a depăşit în 2023 nivelul de dinaintea pandemiei. România are una din cele mai mari creşteri
Turismul se dezvoltă din nou în Uniunea Europeană. Anul trecut, numărul total al zilelor de cazare în hotelurile şi pensiunile europene a depăşit nivelul înregistrat înaintea pandemiei de coronavirus.
Laurențiu Văduva, 12.03.2024, 11:10
Restricţiile introduse în timpul pandemiei de coronavirus au dat o lovitură serioasă turismului din întreaga lume, iar Uniunea Europeană nu a făcut excepţie. Spre exemplu, potrivit statisticilor europene Eurostat, în anul 2020 numărul nopţilor de cazare şi al excursiilor scăzuse cu 37% faţă de cel pre-pandemic, din 2019. În octombrie 2023, tot Eurostat anunţa că turismul în Europa atinsese 96% din nivelul de dinaintea pandemiei, aşadar revenire aproape totală. Anul acesta, Oficiul European de Statistică a anunţat că în 2023 numărul nopţilor de cazare rezervate de turişti în Europa a crescut cu peste 6% faţă de 2022 şi cu 1,4% faţă de anul 2019, an socotit pre-pandemic. Aşadar, turismul european şi-a revenit şi arată chiar mai bine decât înaintea pandemiei.
Să vedem acum situaţia pe ţări. Anul trecut, 24 din cele 25 de state membre care au avut datele disponibile au depășit nivelurile din 2022 în ceea ce privește nopțile rezervate. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în Malta și Cipru, 20%, urmate de Slovacia cu 16%. O mică scădere a numărului de nopți a fost înregistrată în Luxemburg : 1%.
Slovacia și Cehia au înregistrat şi cea mai mare creștere în ceea ce privește nopțile rezervate de oaspeții internaționali – ambele 29%. Urmează Țările de Jos și România, fiecare cu o creștere de 23%. La celălalt capăt al intervalului, Luxemburgul a înregistrat un număr stabil de nopți petrecute de oaspeții internaționali, în timp ce Croația a înregistrat o creștere modestă de 2%.
În ceea ce privește oaspeții autohtoni, Grecia a avut cea mai mare creștere a numărului de nopți de cazare, 13%, urmată de Slovacia (+11%) și Bulgaria (+9%). Cele mai mari scăderi ale nopților petrecute de oaspeții autohtoni au fost în Slovenia (-7%), Ungaria (-5%) și Luxemburg (-4%).
Dacă ne uităm la un interval de timp mai larg, datele relevă o revenire a turismului în Europa începând cu primăvara lui 2022. Au fost unele fluctuaţii, dar tendința generală pentru 2023 a indicat o creștere a numărului total de nopți rezervate, atingându-se chiar un nou record şi apropiindu-se de 3 miliarde de nopți într-un singur an.